• Évente közel 40 ezer kezelést végzünk, de többre is van kapacitásunk és nincs várólistánk sem – tudtuk meg Dr. Igyártó Rozáliától, aki október elseje óta a mátraderecskei Mofetta Szén-dioxid Gyógygázfürdő ügyvezető igazgatója.

  • A doktornő elmondása szerint az érszűkület, a cukorbetegség és a vele járó szövődmények mellett számos – keringéssel összefüggő – betegségnél is hatékony lehet a gyógygázfürdő.

– Mi az, amiben változás várható az ön vezetése alatt, akár már rövidtávon, akár majd a következő hónapokban? Egy dolgot egyébként már észrevettem: jóval aktívabbak lettek a közösségi médiában…
– Köszönöm a kérdést, rövid és hosszútávú terveim között is szerepel a mofettának, mint kiegészítő kezelésnek a népszerűsítése, érdeklődők és orvos kollégák körében is. Lassan 9 éve dolgozom a mátraderecskei Mofettában orvosként, az elmúlt években gyakran tapasztaltam a hozzánk érkező vendégek elmondása által, hogy mennyire alul értékelt kezelési módnak tartják a CO2 gázfürdőt. Ezen mindenképp szeretnék változtatni.

Visszatérő vendégeink is a bizonyítékok rá, hogy hatásos. Évente 40 ezer közeli kezelést végzünk, de többre is van kapacitásunk és nincs várólistánk sem. Talán 2016-ban (ekkor kezdtem a Mofettában is dolgozni) volt még, hogy egy hölgyet vizsgáltam, akinek a dokumentációján 5 méteres járástávolság szerepelt. Az érszűkületes betegeknél ez egy fontos tényező. A váróból a rendelőbe viszont gyakorlatilag beszaladt. Kérdeztem is, hogy „itt valami nem jól van leírva?”, ekkor mesélte el, hogy a súlyos érszűkülete miatt évekkel korábban alsó végtag amputációt terveztek nála, ezt követően keresett fel minket és a mátraderecskei Mofetta kezelés hatása által el tudták kerülni a végtag amputációt.

– Az ügyvezetői pozíció betöltése mellett a gyógyító munkát is folytatja?
– Jelenleg én vagyok az intézet orvosa is. A tüdőgyógyászattól most kicsit eltávolodtam, de ez nem jelenti azt, hogy a jövőben nem fogom folytatni. Jelenleg még dolgozom a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak a Naszlady Attila Egészségfejlesztési Program telemedicina ellátásában pulmonológusként.

Igyártó Rozália Mátraderecske

– Melyik az a legtipikusabb egészségügyi probléma, amivel kapcsolatban felkeresik önöket?
– A leggyakoribb probléma az érszűkület, az első vizsgálatunk 1995-ben is erről szólt, ahol igazolták a CO2 fürdő jótékony hatását. A második a cukorbetegség és annak szövődményei, a diabéteszes láb, lábszárfekély. A lábszárfekélyes betegek vizes fürdőbe nem mehetnek, de mivel nálunk nincs víz, gázfürdőnk van, amely serkenti a gyógyulását a fekélynek, így ez egyik fő javallata is. Scleroderma vagy másnéven szisztémás sclerosis és Raynaud szindróma: 2017-ben zárult le egy klinikai vizsgálatunk ezen betegségekben, ahol szintén pozitív hatást sikerült elérnünk.

– Ennél a betegségnél mennyire lehet hatékony egy mofettás kúra? Milyen eredmény remélhető a kezeléstől?
– Az érszűkület esetében a dysbasias panaszok, a claudicatio intermittens jelentősen csökken. Amennyiben időben érkeznek hozzánk, sok esetben elkerülhető a jövőbeni amputáció is. Nyilván ez életviteltől is függ, gondolok itt főleg dohányzásra és annak elhagyására, illetve a megfelelő és megengedhető mozgásra. A séta egy fontos dolog a érszűkületes lábak esetén, hogy fejlődjenek a kollaterális erek, a szűkületek áthidalásához.

széndioxid medence Mátraderecskén

– Van egyébként olyan betegség, aminek a kezelésére szintén alkalmas lehet a mofetta, de ez nem annyira ismert?
– Ami keringéssel összefügg olyan esetekben tudjuk alkalmazni. A közelmúltban járt nálunk egy úriember, aki a leánya Raynaud szindrómája miatt keresett fel minket, viszont ha már itt volt ő is részt vett a kezeléseken. Évek óta emelkedett májenzim értékei voltak, amelyeknek az okát nem találták, gyakori rossz közérzete is volt és nem verejtékezett sosem. Az első kúrája után már jobban érezte magát, beindult a verejték termelődése és májenzim értékei csaknem teljesen normalizálódtak a kontroll labor során. Ennek az okát nem vizsgáltuk, nem is tervezünk rá klinikai vizsgálatot, de ő azóta is évente visszatér hozzánk.

– Az országban számos helyen elérhetők szén-dioxid kabinok. Mennyire más ezeknek a hatása, ahhoz képest, amit egy természetes gázfeltörési helyen lehet megtapasztalni?
– A mátraderecskei Mofetta természetes vulkanikus eredetű gáz, nem csak CO2-t tartalmaz, mint ahogyan a mesterséges CO2 kabinok és egyéb termékek. Nyilván valahol meg van a helye a gyógyászatban ezeknek a termékeknek is. Mátraderecskén a CO2 mellett eltérő térfogat százalékban jelen van O2, N, Ch4 is, illetve 222Rn 110-120 kBq/m3. A debreceni Atommagkutató Intézettel állunk szoros kapcsolatban, a méréseinket ők végzik. A 222Rn (radon) a CO2-vel együttesen fejtik ki az értágító hatásukat. Mátraderecske alatt egy törésvonal található. Az intézet az 1992-es földmozgást követően feltörő gázforrásra lett ráépítve. A gázfeláramlás folyamatos. Őserő a föld mélyéből.

mofetta medence Mátraderecskén

– Tegyük fel, hogy valakinek olyan betegsége van, ami önöknél kezelhető. Mi a teendője akkor, ha az egészségbiztosító támogatásával szeretne egy kúrán részt venni? Kell-e ilyenkor háziorvosi beutaló, vagy éppen szakorvosi javaslat?
– A NEAK támogatás igénybe vételéhez nem beutalóra hanem receptre van szükségünk. Hagyományos papír alapú orvosi vényre szükséges felírni. A receptminta a honlapunkon is megtalálható. E-receptet nem tudunk elfogadni, mivel a járóbeteg-ellátás keretében rendelt gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök és gyógyfürdőellátások árához nyújtott támogatások elszámolásáról és folyósításáról szóló 134/1999. (VIII. 31.) Korm. rendelet az elektronikus vény alapján történő elszámolást kizárólag gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök esetében teszi lehetővé. A gyógyfürdők nem kerültek be az e-recept rendszerbe, ebből kifolyólag, ha a betegünk orvosa nem írja fel a mofettát hagyományos papír receptre, vagy csak beutalót ad, akkor sajnos teljes áron tudja igénybe venni a fürdőt a beteg és az útiköltség támogatásra sem jogosult. Szakorvosok rendelhetik el betegeiknek a Mofetta kezelést, érsebész, angiológus, diabetológus, kardiológus, reumatológus, ortopédia-traumatológia és rehabilitációs medicina szakorvos (mozgásszervi területen).

– A távolabbról érkezőknek tudnak-e szálláslehetőséget biztosítani?
– Saját szállásaink nincsenek, de a településen rengeteg vendégház található. A partner szállások listája a honlapunkon megtalálható. Intézetünk működtet egy Mofetta járatot, amely a saját bérletünk ellenében vehető igénybe, a településen lévő szálláshelyek és buszmegállók között közlekedik és a CO2 kezelésre érkezőket szállítjuk oda-vissza rendszerben. A szállítási igényt a recepciónkon szükséges jelezni és a bérletet is ott kell igényelni.

Mátraderecskei Mofetta Gyógygázfürdő