• Dunántúli viszonylatban sok gyógyvizes termálkút található ebben a vármegyében, ennek révén pedig gyógyvizes fürdőkből is egész szép a választék.

  • Kilenc településükön van gyógyvíz, ebből nyolc helyen fürdő is üzemel.

Már többször írtuk, hogy a somogyi gyógyvizes fürdők közül valahogy mindegyik jó ár-érték arányúnak számít a saját kategóriájában. Több olyan termálfürdő található a vármegyében, amelyek az egész Dunántúlt tekintve is a legkedvezőbb jegyárakat biztosítják.

A minősített gyógyvizet adó termálkutak számában egész jól áll Somogy. Kilenc településen összesen 15 gyógyvizet tartanak nyilván. Ez kicsit kevesebb a zalai adatoknál, de több annál, amennyivel Győr-Moson-Sopron rendelkezik. Ráadásul a somogyi gyógyvizes kutak vizének döntő többségét jelenleg is hasznosítják.

A megye települései közül Igal áll a legjobban, náluk három darab olyan termálkút található, ami gyógyvizet ad. Két gyógyvizes kútja van Buzsáknak, Csurgónak, Kaposvárnak és Marcalinak, egy-egy gyógyvize Barcsnak, Csokonyavisontának, Nagyatádnak és Nagyberénynek. Utóbbit jelenleg nem használják, de hamarosan ebben változás lehet. Ugyanis ez az a kút, ami Siófok városé és vizét majd a Galerius Fürdőbe fogják szállítani. A siófoki fürdő újranyitása jövő év utolsó negyedévében várható. (Igaz, egy furcsa szabály miatt a Galeriusban már nem nevezhetik majd gyógyvíznek a nagyberényi gyógyvizet).

A somogyi települések terén így néz ki a gyógyvizes termálkutak darabszáma:

Barcs: 1 db
Buzsák: 2 db
Csokonyavisonta: 1 db
Csurgó: 2 db
Igal: 3 db
Kaposvár: 2 db
Marcali: 2 db
Nagyatád: 1 db
Nagyberény: 1 db

Igal gyógyvizes fürdő ősszel

Ide kattintva olyan dunántúli gyógyfürdőkről olvashat, ahol kedvező árú belépőkkel várják a nyugdíjasokat.

Illusztráció: Igali Gyógyfürdő