• Még mindig nem hárult el az árvíz utáni balesetveszély, ezért tovább tart a fák és a talaj vizsgálata a Margitszigeten.

  • Amíg ez le nem zárul, addig a termálfürdőt sem lehet újranyitni.

A Dunán levonuló árhullám miatt még szeptember 17-én kellett bezárni a budapesti Palatinus Gyógy- és Strandfürdőt. Bár az árvízvédelmi készültség már véget ért a fővárosban, a margitszigeti fürdőt majd csak akkor lehet újranyitni, ha a szigetet is újra megnyitják.

termálmedence a Palatinus Termálfürdőben

Azonban a FŐKERT mai közleménye szerint erre még várni kell, így egyelőre a termálfürdő is zárva marad. Ezen a héten nem is várható újranyitás. A FŐKERT közleménye szerint ugyanis még mindig nem hárult el az árvíz utáni balesetveszély, ezért tovább tart a vizsgálat a Margitszigeten.

Mint írják, az előzetes terveknek megfelelően a szerdai nap folyamán a favizsgáló szakemberek befejezték a Margitsziget faállományának átvizsgálását. A faállományt kifejezetten jó állapotban találták, abban csak minimális károk keletkeztek az árvízzel összefüggésben. A talajviszonyokat viszont továbbra sem lehet stabilnak tekinteni.

A FŐKERT szakemberei szerint a sziget területe ebből a szempontból változatos képet mutat, bizonyos magasabban fekvő területek már kiszáradtak, azonban vannak olyan, mélyebben fekvő területek, amelyeknek csak a felső rétegei száradtak ki. A különböző telítettségű talajrétegek egymáshoz képest elmozdulhatnak, ami akár a fák kiemelkedését is okozhatják.

Bár a talajvíz visszahúzódása, a talaj kiszáradása megkezdődött, az elkövetkező napok csapadékos időjárása ezt a tendenciát lassíthatja, a felső, kiszáradt réteg újra telítődhet, megtörténhet, hogy a mélyebb rétegek magasabb nedvességtartalma miatt a víz nem tud elfolyni, és a balesetveszély újra megnő. Továbbá az eső hatására a fák ágazatának és lombozatának súlya megnőhet, így a fák még kisebb szél hatására is könnyebben elmozdulhatnak.

„A kockázati tényezők figyelembevételével az egyetlen felelős, szakmailag is indokolt döntés a Margitsziget lezárásának meghosszabbítása, amelynek feloldására abban az esetben lesz lehetőség, ha a balesetveszély teljes mértékben elmúlt. Amennyiben ezt az időjárási körülmények is lehetővé teszik, a kritikus területek állapotát október 7-én, hétfőn mérjük fel újra, majd szakembereink ezt követően tesznek javaslatot a további, az esetleges nyitásra vonatkozó intézkedésekre” – olvasható a közleményükben.

Ide kattintva olyan dunántúli gyógyfürdőkről olvashat, amelyeket a nyugdíjasoknak ajánlunk.