• Csak egyetlen olyan vármegye van az országban, ahol nincs gyógyfürdő, de nekik is vannak gyógyvizeik.

  • További két megyében pedig csak egy-egy gyógyfürdő található.

Magyarország összességében nagyon jól el van látva termálvizekkel, sok ezek közül gyógyvíz minősítéssel is rendelkezik, illetve egész sok gyógyfürdője van az országnak (bár a gyógyfürdőhöz nem feltétlenül kell gyógyvíz). Akadnak azonban fehér foltok is, ahol geológiai okokból kevésbé kedvezőek az adottságok és nem érik egymást úgy a termálfürdők és gyógyfürdők, ahogy például az Alföldön.

Jelenleg egyetlen olyan megye van az országban, ahol egyáltalán nincs gyógyfürdő, ez pedig Nógrád. Ugyanakkor gyógyvíz ott is található, mert rendelkezik ezzel a minősítéssel Pásztón a strand termálkútja, továbbá a sóshartyáni Jódaqua-kút is. Utóbbi vizét palackozva forgalmazzák.

Csupán egy-egy gyógyfürdő található Fejér és Komárom-Esztergom megyékben. Előbbiben az Agárdi Gyógyfürdő, utóbbiban a komáromi Brigetio Gyógyfürdő. Veszprém megyében ugyan három gyógyfürdő is van, de ezek közül csak egy számít a klasszikus értelemben „igazi” gyógyfürdőnek: a Pápán található Várkertfürdő. Ezen felül gyógyfürdő címmel rendelkezik Balatonfüreden a Szívkórház, továbbá a balatoni város aquaparkja is. Utóbbi ezt a minősítést azért szerezte meg, mert szerettek volna gyógyászati kezeléseket is kínálni, de ez az üzletág még nem indult el.

Veszprém megyében egyébként egyedül Pápán található minősített gyógyvíz. Komárom-Esztergomban Bábolnán és Komáromban van gyógyvíz. Fejérben pedig Gárdonyban, Rácalmáson és Velencén.

gyógyvizes fürdőzés

Magyarország legnagyobb területű vármegyéjében mennyi gyógyvíz van? Ide kattintva elolvashatja.