• Az egyik hazai településen összesen 27 gyógyvizes kutat tartanak nyilván.

  • Olyan településeken is meglepően sok gyógyvíz van, amelyekről ezt talán nem is gondolnánk.

Magyarország kimondottan gazdag minősített gyógyvizekben. Ugyanakkor ezeknek a gyógyvizes forrásoknak az országon belüli eloszlása meglehetősen egyenlőtlen. Egyes vidékeken szinte egymást érik a gyógyvizet adó kutak, máshol alig akad gyógyvíz, vagy egyáltalán akár csak termálvizes forrás.

A hazai települések közül hol van a legtöbb gyógyvíz? Érdekes eredményre juthatunk, ha megnézzük, ugyanis látatlanban azt gondolnánk, hogy népszerű üdülőhelyek állnak egy ilyen lista élén. Ehhez képest a gyógyvizekkel legjobban ellátott hat város közül csak három számít klasszikus üdülőhelynek.

A hazai városok közül a legtöbb gyógyvíz Budapesten található. Más település ezen a téren a főváros nyomába sem ér, hiszen 27 darab gyógyvizes kút szerepel a hivatalos nyilvántartásban. A legrégebbi források – a Rudas fürdő egyik termálvize és a Hunyadi János víz forrása – 1933-ban kapta meg ezt a minősítést. A legújabb fővárosi gyógyvíznek pedig a V.30 Belvárosi Sportközpont termálvize számít, ami 2023 óta viseli ezt a címet.

Rudas fürdőbe is érvényes a Zsigmondy Klubkártya

A második legtöbb gyógyvíz Hévízen található. Az üdülőhelyen kilenc darab olyan kutat/forrást tartanak nyilván, ami minősített gyógyvizet ad. Ezek közül a gyógyvizű tó forrása a legrégebbi, ami 1930-ban kapta meg a minősítést. Ez egyben azt is jelenti, hogy ez a legelső, hivatalosan elismert hazai gyógyvíz.

Hévízi Tófürdő, központi fürdőépület

A harmadik legtöbb – nyolc-nyolc darab – gyógyvíz Nyíregyházán és Sárváron található. Utóbbi talán nem meglepő, viszont azt valószínűleg sokan nem tippelték volna meg, hogy Nyíregyháza ezen a téren ilyen jól el van látva.

Sajnos nem hasznosítják jelenleg ezek közül az összes gyógyvizet, hiszen Nyíregyházán a Júlia fürdő már jó ideje zárva tart. De ez Sárvárra is igaz, mert a gyógyvizes nyilvántartásban még mindig szerepel a település rábasömjéni részén található kút is, amiből annak idején a Sárvári Termálkristályt készítették. Pedig már évtizedek óta nem gyártják a fürdősót.

Sárvár termálfürdő gyógyvíz gyógymedence

A minősített gyógyvizek darabszáma terén két hajdúsági település következik: Debrecenben és Hajdúszoboszlón egyaránt hat-hat gyógyvíz található. Egyébként néhány éve Debrecenben még hét ilyen forrást tartottak nyilván, tehát eggyel csökkent a gyógyvizeik száma.

Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő

Gyógyvizes kutak darabszáma településenként:
Budapest – 27 db
Hévíz – 9 db
Nyíregyháza – 8 db
Sárvár – 8 db
Debrecen – 6 db
Hajdúszoboszló – 6 db

Három népszerű gyógyfürdő csökkenti a jegyárait. Erről itt olvashat bővebben.