• Nyugtató, stresszoldó hatásáról ismert a bróm, ami az alvásproblémák leküzdésében is segíthet.

  • Egész sok hazai gyógyvízben megtalálható, de melyikben van a legtöbb?

A brómot a 19. században fedezték fel és a különféle brómszármazékokat egy időben gyógyszerként is alkalmazták az orvosok. Például a nátrium-bromidot és a kálium-bromidot álmatlanság, idegkimerültség esetén ajánlották a pácienseknek. Számos tengeri növénynek egész magas a brómtartalma, és jó néhány hazai termálvízre is igaz ugyanez. Nyilván nem véletlen ez az összefüggés, hiszen a termálvizeink egy része – az egykori Pannon-tenger révén – tengeri eredetű…

Brómosnak azokat a termálvizeket nevezzük, amelyek literenkénti bromidion-tartalma meghaladja az 5 mg-ot. De mire jók ezek a brómos vizek? Tulajdonképpen ugyanarra, amire az 1800-as években az orvosok is felírták. Segít csökkenteni a stresszt, a feszültséget, enyhítheti az alvásproblémákat.

A brómos vizeknek szinte mindig magas a jódtartalma is, aminek szintén számos kedvező hatása ismert (gyulladáscsökkentő, keringésjavító, megszünteti a jódhiányt). A stresszoldó tulajdonságnak közvetetten is jótékony hatása lehet, hiszen ezáltal kedvezően hat a vegetatív idegrendszerre. Márpedig az utóbbi zavarai számos esetben betegségek kialakulásához, vagy éppen azok súlyosbodásához vezethetnek.

Magyarországon egész sok brómos gyógyvíz található. De ezek közül a legmagasabb bromidion-tartalma a Bükkszéken, a Kabán és az Igalon feltörő gyógyvizeknek van.

Bükkszéki gyógyfürdő beltéri medencéje

A bükkszéki fürdő idén kapott gyógyfürdő címet, Kabát talán szélesebb körben kevesen ismerik, de egy nagyon jó kis gyógyfürdő található a Hajdúszoboszló közelében fekvő településen. Igal pedig a Balaton déli partjától 40 kilométerre található, és ma már egész népszerű üdülőhelynek számít.

Igal Termálfürdő gyógymedence

Még említést érdemel, hogy van egy olyan gyógyvíz is, ami a fentieknél jóval magasabb brómtartalmú. Ez Sóshartyánban tör fel, viszont csak palackozva forgalmazzák és ivókúra formájában alkalmazható.

Kabai gyógyvíz

Itt arról a somogyi termálfürdőről olvashat, aminek idén megduplázódott a vendégszáma.