• Miért szerepelnek szinte minden gyógyvizes fürdő ajánlásai között a reumatikus betegségek?

  • Összegyűjtöttük ezzel kapcsolatban a legfontosabb tudnivalókat.

Az egyes – fürdőkúrákhoz ajánlott – gyógyvizek jótékony hatásainál gyakorlatilag mindig megtalálhatjuk a reumatikus betegségeket is. De miért ilyen hatékonyak a gyógyvizek ezeknél a problémáknál?

Elsősorban a víz kedvező fizikai tulajdonságai jelentik a magyarázatot. A vízben érvényesülő felhajtóerő könnyebbé teszi a mozgást a medencében, vagy a tóban. Emellett a víz masszírozó hatása is segít, sőt, a meleg víz enyhe görcsoldó és fájdalomcsillapító hatással is bír. A vízben való tartózkodás során az ízületek könnyebben mobilizálhatók, ami segít a problémás területek átmozgatásában. Az úszás, a vízi torna tovább fokozza ezt a pozitív hatást.

Az adott gyógyvíz összetétele is fontos szerepet játszik. A vízben található anyagok könnyen bejutnak a szervezetbe a bőrön keresztül, vagy belélegezve. Például a kén erősíti a porcokat, míg a radon serkenti a mellékvesekéreg hormontermelését, ami természetes gyulladáscsökkentő hatású. Nem véletlen, hogy bizonyos országokban mesterségesen előállított radonos fürdőket alkalmaznak különböző mozgásszervi panaszok kezelésére.

Érdemes megemlíteni a gyógyfürdőzés előnyös tulajdonságai között azt is, hogy pozitív hatást gyakorolnak a vegetatív idegrendszerre. Ezek a fürdők általában tiszta levegőjű, parkosított környezetben találhatók, ami már önmagában kellemes élményt jelent. A meleg víz nyugtató hatása is segít a stressz és a feszültség csökkentésében, márpedig ez minden betegség esetén előnyös.

Fontos azonban megjegyezni, hogy aktív – ízületi – gyulladás esetén a meleg vizes fürdőzés nem ajánlott. Az aktív gyulladás jelei lehetnek az erősödő, akár lüktető fájdalom, duzzanat és bőrpír az érintett területen.

élménymedence a borszéki gyógyfürdőben Erdélyben

Itt arról a megyéről olvashat, ahol meglepően sok gyógyvíz található.