• Még tartanak a tűzvizsgálati és kárfelmérési munkák a Miskolctapolca Barlangfürdőben, ahol valószínűleg elektromos zárlat okozta a múlt pénteki tüzet.

  • Azt már kizárták, hogy szándékosság okozta a tűzesetet, amelyben súlyosan megrongálódott a nemzetközi hírű fürdőkomplexum.

A Barlangfürdőnél legnagyobb mértékben a tetőszerkezet sérült, amelyet azonban egyelőre még nem lehet lefedni, vagy letakarni, mivel a keddi napon érkezik meg a kárszakértő, hogy felmérje a pontos károkat. Természetesen amint a felmérés megtörténik, a további károsodás megelőzése érdekében megtörténik az épület ideiglenes fedése is – olvasható a város által kiadott közleményben.

Mindezzel párhuzamosan megkezdődik egy olyan műszaki szakértői csoport felállítása, ami pontosan megtervezi, milyen munkálatokra és mennyi időre lesz szükség a fürdő újjáépítéséhez. A legfontosabb cél az, hogy a Barlangfürdő minél hamarabb újra fogadni tudja majd a vendégeket, ez azonban csak úgy és csak akkor történhet meg, miután a fürdőzők teljes biztonsága garantálható.

A tűz kapcsán már eddig is számtalan jelzés érkezett mind a fürdő üzemeltetőjéhez, mind pedig az önkormányzathoz. Magánemberek jelezték, hogy akár kétkezi munkával is készek segédkezni az újjáépítésben, de felajánlották segítségüket más fürdővárosok és fürdők vezetői is.

Miskolctapolca Barlangfürdő barlangi termálmedence

Veres Pál Miskolc polgármesterének és Tóth-Szántai József, a város megválasztott polgármesterének egyeztetését követően az önkormányzat a pénzbeli hozzájárulások fogadására létrehozott egy bankszámlát, amelynek számlaszáma kedden délelőtt nyilvánossá válik majd.

Egyes becslések szerint a fürdő üzemeltetőjének a tűzkáron felül akár félmilliárd forintos bevételkieséssel is számolnia kell ebben az évben.

A Miskolci Fürdők Kft. vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy a munkavállalók ne veszítsék el munkájukat. Ennek érdekében már megkezdték az egyeztetést és a feladatok átszervezését. Miskolc Megyei Jogú Város és a Miskolci Fürdők Kft. vezetése köszöni a felajánlásokat, és azt az egyre határozottabban körvonalazódó összefogást, amely a szombati tűz kapcsán a Barlangfürdő megmentéséért kialakulni látszik – írják.

Egy miniszter is megszólalt a tűzkár kapcsán. Ezt ide kattintva olvashatja.