• Nemrég medencebezárásokról adott ki közleményt a szlovák közegészségügyi hivatal.

  • A magas sótartalmú gyógyvizéről ismert bellegszencsei fürdő villámgyorsan orvosolta a felmerült problémákat, de a közleményben és a sajtóban ez már nem jelent meg.

Az illetékes szlovákiai hatóság, egy július végi – több fürdőt is érintő – vizsgálatot követően problémát talált a bellegszencsei fürdőben. Négy medencénél – a szezonális pihenőmedencében, a termálfürdő egész évben üzemelő részében lévő ülőmedencében, a gyermek termálmedencében és a hűsítő medencében – a vízminőség egyes paraméterei nem voltak megfelelőek.

A szlovák közegészségügyi hivatal által kiadott múlt heti közlemény szerint a medencék használatának tilalma addig marad érvényben, amíg olyan intézkedéseket nem hajt végre a fürdő, amelyek bizonyíthatóan biztosítják a víz megfelelő minőségét. Ezt követően a szlovák sajtón gyorsan végigszaladt a bezárásos hír, csak az maradt le ezekből, hogy a termálfürdő már korábban azonnal intézkedett. Azaz mire megjelent a hatósági közlemény, már elavulttá vált.

A bellegszencsei fürdő által kiadott közleményben erősen sérelmezik is több sajtótermék hozzáállását. Szerintük ugyanis a magas hőmérséklet, illetve a vendégek által használt fényvédőkrémek vízbe való mosódása miatt előfordul, hogy a víz mikrobiológiai értékei nem mindig alakulnak példásan.

Mindenesetre ők a hatóság júliusi vizsgálatát követően azonnal intézkedtek. Leengedték a medencék vizét, elvégezték a szükséges fertőtlenítési és takarítási munkákat, majd újratöltötték a medencéket. Az ezt követően vett vízminták már rendben voltak, azzal teljesítették a hatóság előírását. Továbbá az elmúlt napokban többször is teljesen lecserélték a medencék vizét, így mindegyik medencéjük a vendégek rendelkezésére áll.

Bellegszencse termálfürdő Szlovákia

Egyébként nem ez az első eset, hogy a fürdőnek meggyűlik a baja a hatósággal, illetve egészen pontosan a hatósági kommunikációval. 2021-ben az a hír járta be a sajtót, hogy túlzottan radioaktívnak találták a fürdő termálvizét. Hónapokkal később, 2021 őszén derült ki, hogy ez nem volt igaz és tíz évre szóló új engedélyt kapott a termálkútjuk.

A Komáromtól 50 kilométerre északra található Bellegszencse 1973 óta működő fürdője elsősorban a kitűnő gyógyvizéről ismert. A magas sótartalmú víz jótékonyan hat a légúti problémákra, a gerincbántalmakra és a mozgásszervi betegségekre is.