• Románia legmagasabb sótartalmú vize várja majd a telegai fürdőben a vendégeket.

  • A felújítás több ütemben zajlik, jövő nyárra ígérik a fürdőrészleg átadását.

Jövő héten elkezdődnek Romániában a telegai ásványfürdő felújításai munkálatai. A Prahova megyei település polgármestere szerint egy év múlva már meg is nyitják a nagyközönség előtt az ország legnagyobb sótartalmú gyógyfürdőjét – írja a Krónika Online.

Az évek óta romos állapotban lévő telegai ásványfürdő újra működőképes lesz – jelentette be Telega község önkormányzata, amely nemrég 49 évre szóló koncessziós szerződést írt alá a komplexumra. A közel 9 ezer négyzetméteres területen egy helyi cég végzi a felújítást, a beruházás értéke 3 millió lej (átszámítva körülbelül 240 millió forint).

Az építési munkákat elnyerő vállalkozás a szerződés aláírásától számított egy éven belül köteles az ásványfürdőt, négy éven belül pedig az egész komplexumot működőképes állapotba hozni. „Jövő héten végre elkezdődnek a rehabilitációs munkálatok. Jövő ilyenkor az ásványfürdő működőképes lesz, és megnyílik a nagyközönség előtt” – idézte a G4 Media Costel Brezeanut, Telega polgármesterét.

A Krónika Online szerint a víz gyógyhatását illetően az üdülőhelyet európai viszonylatban a második, világszinten pedig az ötödik helyre sorolták. A telegai fürdőbe már az 1900-as években sokan jártak kikapcsolódni vagy gyógykezelésekre. A jótékony hatású ásványi anyagok, a kalciumban, magnéziumban és káliumban gazdag víz belföldi és külföldi turistákat egyaránt a Brassótól 85 kilométerre levő településre vonzottak.

gyógyvizes medence

Még a nyáron elkezdődhet egy – évek óta zárva tartó – hazai élményfürdő felújítása. Erről itt írtunk bővebben.