• Számos hazai gyógyvízben található egy olyan összetevő, amely stresszoldó és nyugtató hatású.

  • Ennek révén segíthet enyhíteni az alvásproblémákat, ami idehaza is nagyon sok embert érint.

A 19. században felfedezett bróm gyorsan népszerűvé vált az orvostudományban, mivel kiderült, hogy nyugtató hatással van az idegrendszerre. A kálium-bromidot és a nátrium-bromidot sokáig használták – gyógyszerként – idegkimerültség, álmatlanság és epilepszia kezelésére is.

A bróm ionos formában megtalálható a tengerek vizében, és olykor meglepően magas koncentrációban fordul elő a felszín alatti vizekben is. Azokat a termálvizeket, amelyek bromidion-tartalma meghaladja az 5 mg/litert, brómos vizeknek nevezzük.

A brómos gyógyvizekben végzett fürdőkúrák hatására csökkenhet a feszültség és az idegesség, valamint enyhülhetnek az alvásproblémák is. Ez közvetve hozzájárulhat a betegségek megelőzéséhez, mivel a kialvatlanság és a vegetatív idegrendszer problémái kedvező feltételeket teremthetnek egyéb egészségügyi problémák kialakulásához is.

Magas bromidion-tartalmú termálvizek találhatók például a tavasszal gyógyfürdő címet kapott bükkszéki fürdőben, valamint a Kabai Gyógyfürdőben (lenti képen), az Igali Gyógyfürdőben és a Hajdúnánási Gyógyfürdőben. Emellett a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő, a Tiszaörsi Termálfürdő, a Bükfürdő Thermal & Spa, a Zalakarosi Fürdő, a Kecskeméti Fürdő és a debreceni Aquaticum Termálfürdő vize is meghaladja az 5 mg/liter bromidion-tartalmat.

Kabai gyógyvíz

Továbbá, van egy jó hírünk azoknak, akik olyan gyógyvizes fürdőbe látogatnának, amely nem szerepel a felsorolásban. Egy orvosi kutatás szerint ugyanis a fürdőkúrák önmagukban is kedvező hatással vannak az alvásminőségre, függetlenül a víz összetételétől. Erről a kutatásról itt olvashat bővebben.

Itt pedig a Balatonhoz közeli termálfürdőkről olvashat.