• Az elmúlt évben az egészségbiztosító 940 ezer „gyógyvizes gyógymedence” kezeléshez nyújtott támogatást, amely messze a legnépszerűbb fürdőgyógyászati kezelés.

  • Tulajdonképpen ez nem meglepő, hiszen a gyakorlatban ez egy fürdőbelépőt jelent, bár néhány fürdőben korlátozások is vonatkoznak rá.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által támogatott fürdőgyógyászati kezelések közül a „gyógyvizes gyógymedence” számít a legkedveltebbnek. A népszerűségének a titka, hogy ez a gyakorlatban egy gyógyfürdő belépőt jelent. A betegeknek ugyan önrészt is kell fizetniük, de ez jóval kevesebb, mint amennyi a belépő teljes ára lenne.

A fürdőkezelések közül ezt gyakran önállóan is felírják az orvosok, de sok esetben a páciensek is csak ezt kérik szólóban. Más kezelések, például gyógymasszázs vagy súlyfürdő esetén szinte mindig további kezeléseket is előírnak. Ugyanakkor a gyógyvizes medencefürdőre is igaz, hogy a legjobb eredmények érdekében érdemes ezt más kezelésekkel kombinálni.

A gyógyvizes medencefürdő csak olyan helyeken vehető igénybe, ahol több különböző hőmérsékletű medence áll rendelkezésre. Az előírások szerint ezek közül az egyiket indifferens hőfokú – 34-35 Celsius-fokos – gyógyvízzel kell tölteni. Ennek kiemelt jelentősége van, mivel egyes betegségek esetén a gyógyvizes medence vízhőmérséklete különösen fontos szerepet játszik, és sok esetben a hűvösebb vizű medencék használata ajánlott.

A rendelet előírja a fürdők számára, hogy a gyógyvizes medencéknél jól látható helyre egy órát kell elhelyezni. Ez azért lényeges, mert így az emberek be tudják tartani az ajánlott fürdési időt (általában egyhuzamban 20 percet). Továbbá a fürdőkre vonatkozó előírás, hogy a gyógymedencék vízhőmérsékletét legalább kétóránként ellenőrizni kell, és a kiírt hőmérséklethez képest csak plusz-mínusz 1 Celsius-fokos eltérés megengedett.

Érdemes tudni, hogy a gyógyvizes gyógymedence szolgáltatás nem minden fürdőben biztosít teljes napi tartózkodási lehetőséget. Számos helyen csak bizonyos medencék használatára jogosít, vagy korlátozott időtartamra – például 2-3 órára – érvényes. Viszont ilyenkor általában lehetőség van – némi további díj ellenében – az összes medence használatára vagy egész napos tartózkodásra is.

Ennek a magyarázata, hogy a NEAK azért nem költ túl sokat ezekre a kezelésekre. Az egészségbiztosító az országos minősítésű gyógyfürdők esetében mindössze 274 forintot, a körzeti minősítésűeknél 240 forintot, míg a helyi minősítésűeknél csak 212 forint támogatást fizet a medencefürdős belépők után. (Lesz-e ebben változás? Erről néhány hónapja itt írtunk).

gyógyvizes csarnok a kiskunmajsai Jonathermálban

Illusztráció: gyógyvizes medence a kiskunmajsai Jonathermál fürdőben