• A hallójárat gyulladása, közismertebb nevén fülgyulladás, különösen gyakori a strandszezonban, de gyógyfürdők vagy uszodák látogatása után is bármikor előfordulhat, évszaktól függetlenül.

  • Miért alakul ki ez a probléma, és hogyan védekezhetünk ellene?

Akik már átestek fülgyulladáson, jól tudják, hogy mennyire kellemetlen ez a betegség, amely gyorsan tönkreteheti a nyaralásunkat. De miért is olyan gyakori ez a betegség strandolás vagy fürdőzés után?

A hallójáratunk egy 2,5-3 centiméter hosszú cső, amelynek dobhártya előtti része kiszélesedik, és ebben a részben a víz könnyen megrekedhet. A víz feláztatja ezt a területet, és a párás, sötét környezet ideális feltételeket teremt a gombák szaporodásához. Ezt követően jelentkezik a viszketés, és a fül piszkálása tovább ronthatja a helyzetet, mert ilyenkor könnyen megsérthetjük a hallójáratot, ami gyulladáshoz vezet. A fülgyulladás első jele a fájdalom, de váladékozás is előfordulhat, valamint halláscsökkenés is jelentkezhet.

Hogyan előzhetjük meg a fülgyulladást? A fül-orr-gégész szakorvosok szerint alapvetően fontos, hogy a víz ne kerüljön be a hallójáratba, bár ez strandolás vagy fürdőzés közben nem mindig könnyen megvalósítható. Ha mégis víz kerül a fülünkbe, semmiképpen se piszkáljuk fülpiszkálóval. Ehelyett a fül külső részét gondosan töröljük szárazra fürdőzés után.

Azoknak, akiknek különösen érzékeny a fülük, érdemes megfontolniuk a füldugó használatát. Néhány szakorvos azt is javasolja, hogy vigyünk magunkkal bóralkoholos fülcseppet a nyaralásra, mivel ez a – recept nélkül is beszerezhető – szer segít kiszárítani a fület.

Ha már kialakult a gyulladás, a szakorvos először kitisztítja a hallójáratot, és szükség esetén gyógyszeres kezelést ír elő, például fülcseppet vagy -krémet.

strand Balaton nyár

Itt találja a heti termálfürdős programajánlónkat.