• A szédülés fekvő helyzetben, egyik oldalról a másikra forduláskor jelentkezik?

  • Ez a jóindulatú pozícionális vertigo tünete is lehet.

Ahogy egy korábbi cikkünkben egy szakorvos összefoglalta, a szédülésnek rendkívül sokféle oka lehet. Okozhatja szimplán az éhség is, de akár komolyabb betegség kísérőtüneteként is jelentkezhet. Az orvosok a diagnózis felállítása során igyekeznek a szédülés típusát meghatározni, ugyanis sok esetben ez már utalhat arra, hogy mi áll a probléma hátterében.

Az egyik leggyakoribb szédüléstípusnak számít a vertigo. Ez olyan érzéssel jár, mintha minden forogna körülöttünk. Nagyon jellegzetes tünete, hogy a felülés, vagy a mozgás, tehát bármi, ami a fej helyzetének megváltozásával jár, súlyosbítja a panaszokat. Igen gyakori a panaszokkal együtt járó hányinger is.

Ennek egyik változata az úgynevezett testhelyzettől függő szédülés. Ennél nagyon tipikus tünet a következő: amikor az ember ágyban fekve megfordul, akkor kifejezetten felerősödnek a panaszok. Szintén jellemzője, hogy rövid ideig, kevesebb mint egy percig tart a szédülés. Ennek hátterében az állhat, hogy a belső fülben lévő kalcium-karbonát kristályok egy része leszakad és a belső fül kis körkörös csatornáiba bejut. A kis kalcium-karbonát darabkák pedig ingerlik a belső fül érzékelőit, ami forgó-jellegű szédülést idéz elő.

Az ágyban való megforduláson túl jellegzetes tünetének számít az is, amikor felüléskor, felfelé, vagy lefelé tekintéskor jelentkezik a rohamszerű szédülés. A probléma kezelésére a szakorvos különféle gyakorlatokat írhat elő.

szédülés fekvő helyzetbenNagyon fontos azonban megemlíteni, hogy a pontos diagnózis felállítása mindig a szakorvos (fül-orr-gégész, vagy neurológus) feladata, hiszen a szédülés hátterében sokféle betegség állhat – függetlenül attól, hogy fekvő helyzetben jelentkezik-e. Ahogy írtuk, ezek közé tartozhatnak, egyes fertőzések, gyulladásos betegségek, a vérnyomás ingadozása, a különféle keringési problémák, nyaki gerincet érintő eltérések, érelmeszesedés, érszűkület és még lehetne sorolni, hiszen például lelki gondok is előidézhetik. Nem ijesztegetésképpen, de akár stroke, vagy agydaganat első jele is lehet.

Mindenféleképpen orvoshoz kell fordulni, amennyiben a szédülés együtt jelentkezik korábban nem tapasztalt, nagyon erős fejfájással. Ugyanide tartozik az is, amikor a szédülés például homályos látással, hallásvesztéssel, beszédzavarral, a végtagok gyengeségével, eszméletvesztéssel, járási nehézséggel, zsibbadással, vagy mellkasi fájdalommal társul.