• Öt tiszai strand várja idén nyáron a fürdőzőket Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében.

  • Az illetékes kormányhivatal folyamatosan figyelemmel kíséri a vízminőség alakulását a szezon idején.

Az elmúlt évhez hasonlóan 2024-ben is öt természetes fürdőhely várja a strandolókat a Tisza partján Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében. Fürdővízhasználati engedéllyel rendelkezik az abádszalóki, a tiszafüredi, a szolnoki, a tiszapüspöki és a nagykörűi szabadstrand.

A természetes fürdővizek minősítése négy év fürdővíz-vizsgálati eredményei alapján történik. A korábbi évi adatok alapján Abádszalók és Tiszafüred fürdővíz minősége hosszú évek óta kiváló, míg Szolnok jó minősítést kapott.

A Nagykörűi Tiszai Szabadstrandot 2022-ben rögzítették a kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának nyilvántartásába, így az minősítéssel még nem rendelkezik. Tiszapüspöki szabadstrandján is folyamatos a fürdővíz ellenőrzése, elegendő minta esetén történik meg a vízminőség besorolása. Ettől függetlenül természetesen Nagykörűben és Tiszapüspökiben is bátran fürödhetünk a Tiszában egy-egy forró nyári napon.

Az engedélyezett természetes fürdővizek minőségének monitorozása az idei fürdési szezonban is folyamatos lesz: egyrészt az üzemeltetők által jóváhagyott ütemterv alapján, másrészt a felügyeletet gyakorló hatóság által összeállított menetrend szerint kerül sor mintavételezésekre.

fürdőzők a tiszafüredi szabadstrandon

A nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzést nem javasolják a szakemberek, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés közegészségügyi feltételei (például zuhanyzó, illemhely, elsősegélynyújtó hely) nem biztosítottak, emellett a meder ismeretlen állapota, az esetleges hirtelen mélyülése, illetve a folyóvízen jelentkező örvénylés miatt a fürdőzés fokozottan balesetveszélyes is lehet.

Jász-Nagykun-Szolnok gyógyfürdőiről és gyógyvizeiről itt olvashat.