A szállodák szempontjából a karácsony és a szilveszter közötti időszakot segítheti a gyenge forint, az ajándékutalványok, de még a külföldön dolgozó magyarok is.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly decemberben az összes vendégéjszaka 6 százaléka az év utolsó hónapjában realizálódott. Ezen belül is elsősorban 24-e és a szilveszter közötti időszak járult hozzá a jó eredményhez. Érdekes, hogy amíg a vendégéjszakák száma tekintetében a tavaszi és az őszi hónapokban a külföldiek, nyáron pedig a belföldiek dominálnak, addig a két vendégkör arányának alakulása decemberre kiegyenlítődik. Ez egyébként egybevág azzal, amit az év végi szállásfoglalások kapcsán korábban több hotelnél is elmondtak a Termál Online-nak: karácsony-szilveszter táján még az inkább külföldiekre építő szállodákban is megugrik a hazai turisták száma.

Egész évben működő kültéri termálvizes medence.

Termálvizes medence: év végén megtelik vendégekkel

Bár egyre többen karácsonyoznak a szállodákban, de igazából a két ünnep között kezd felfutni a télen is nyitva tartó belföldi szálláshelyek forgalma, a csúcsot pedig szilveszter napja jelenti. Olyannyira, hogy jó néhány szálláshelyen már hetekkel ezelőtt beteltek a helyek az év utolsó napjára. (Van persze, ahol a cikk írásakor még vannak szabad férőhelyek: például itt, az osztrák határnál, de itt sem árt igyekezni a foglalással, ugyanis sokan ezekben, a karácsony előtti napokban döntenek az utazásról).

A Napi Gazdaság korábban arról számolt be, hogy az utazási irodák tapasztalatai szerint a gyenge forint miatt sok, korábban külföldi úti célt választó hazai vendég inkább valamelyik belföldi üdülőhely felé veszi az irányt az ünnepek alatt. Illetve ugyanez segíti a beutazó turizmust is, hiszen a külföldiek számára is olcsóbbá vált Magyarország. Viszonylag új trend, hogy a külföldön dolgozó magyarok is kvázi turistaként töltik itthon az év végét. A Napi Gazdaság példaként említi, hogy az egyik balatoni panziót egy Angliában dolgozó magyarokból álló baráti társaság és családtagjaik karácsonytól újévig cakk-pakk kibéreltek.

Az év végi időszakban a Balaton mellett, – ahol úgy tűnik nem lehet számítani a tó befagyására – leginkább a fürdőrészleggel, vagy legalábbis valamelyik termálfürdő közelében lévő szálláshelyek bizonyulhatnak a legnépszerűbb úti célnak.

Mindezeken felül az is erősítheti az év vége forgalmát, hogy karácsonykor egyre többen ajándékoznak biankó, vagy fix időpontra szóló ajándéküdülést. Ezek egy részét pedig még az év utolsó napjaiban kihasználják az ajándékozottak. „Idén kézzelfoghatóan növekedett az ajándékutalványok iránti érdeklődés. A legnagyobb örömmel az tölt el minket, hogy sokszor az utalvánnyal érkezők válnak a leghűségesebb visszatérő vendégeinkké, bizonyítva ezzel, hogy ők sem választhattak volna jobb ajándékot maguknak” – nyilatkozta Lamperth Judit, a sárvári Spirit Hotel vezérigazgatója.