• Az székesfehérvári uszoda bővítésének tervezése még az idén elkezdődik.

  • Egy élményfürdő építése viszont csak magánberuházás formájában képzelhető el.

A hét elején Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a Facebook oldalán tartott online fogadóórát. Ezen többen is megemlítették a városi uszoda szűkös kapacitását. A polgármester válaszából kiderült, hogy tudnak erről a problémáról és valóban szükség lenne az uszoda bővítésére. A vízilabda szövetséggel együttműködve ezért még idén elkezdődik az uszodafejlesztés tervezése.

Egészen konkrétan egy új nagymedencét és egy tanmedencét építenének. Ugyanakkor az biztos, hogy a bővítés nem lesz olcsó mulatság, a város csak akkor tudja megvalósítani, ha kapnak hozzá állami támogatást. Ráadásul kizárólag olyan fejlesztésben érdemes gondolkodni, amit fenn is tudnak tartani, mert már most is az uszoda számít Székesfehérvár legdrágább létesítményének.

A kérdések között felvetődött az is, hogy nem lehetne-e melegebb, 32 Celsius-fokos az uszoda vize, mert a jelenlegi hőfokot sokan hidegnek tartják. Cser-Palkovics András erre azt válaszolta, hogy az úszómedencéket mindenhol 26-27 Celsius-fokos vízzel töltik, a gyerekek által használt tanmedence vize pedig 30 Celsius-fokos az előírások miatt, azaz ezen nem tudnak változtatni.

Egy kommentelő szerint érdemes lenne egy komolyabb, csúszdás élményfürdőt építeni Székesfehérváron. Egyrészt a helyiek részéről is lenne rá igény, másrészt turistákat is hozna a megyeszékhelyre. “Pályázati forrás hiányában csak magánberuházásként képzelhető el élményfürdő építése. Amikor voltak 10-15 évvel ezelőtt ilyen pályázati források, akkor a város nem adott be pályázatot” – válaszolta a polgármester.

Két kisebb fürdő egyébként most is működik Székesfehérváron. Tavaly nyáron adták át a felújított városi strandfürdőt (lenti fotó), ahol csúszdás medence is található. Továbbá Árpád Fürdő néven egy patinás, fedett fürdő is üzemel a megyeszékhelyen. Akik pedig társadalombiztosítás által támogatott fürdőgyógyászati kezeléseket vennének igénybe, azoknak a legközelebbi lehetőséget az Agárdi Termálfürdő jelenti.

Székesfehérvár Strandfürdő