Felemás képet mutat a szálláshelyek májusi vendégforgalma a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Nőtt a belföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma, méghozzá nem is kicsivel, hiszen 14 százalékos a bővülés az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Ezzel párhuzamosan azonban csökkent a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma: 4,1 százalékkal.

Májusban a legtöbb vendégéjszakát a németek, oroszok, osztrákok töltötték el a hazai szálláshelyeken. Azonban mindhárom ország esetén csökkent a turisták száma. Feljövőben vannak viszont a negyedik helyen álló csehek, akik tavaly májushoz képest 13 százalékos bővülést produkáltak.

A növekvő belföldi, csökkenő külföldi vendégforgalom együttes eredménye némi – 2,9 százalékos – bővülés lett a kereskedelmi szálláshelyek tekintetében. A KSH ráadásul úgy kalkulált, hogy a szálláshelyek árbevétele is nőtt, méghozzá nyolc százalékkal. Ebből egyre nagyobb részt tesznek ki a SZÉP Kártyával történő kifizetések. Egy év alatt 54 százalékkal nőtt a pihenőkártya révén elköltött összeg.