• Évente közel hárommillió palack Pávai Vajna ásványvíz kerül forgalomba.

  • A víz alkalmas a mindennapi fogyasztásra, de néhány egészségügyi panasz esetén is hatékony lehet.

A hajdúszoboszlói fürdőkomplexumot működtető Hungarospa Zrt. immár több mint húsz éve ásványvíz palackozásával is foglalkozik. Ehhez az úgynevezett IX-es számú kút vizét használják fel, amelynek igen kedvező az összetétele: kalcium, bór, fluor, szilícium és jód egyaránt található benne.

Az orvosi szakvélemények szerint a Pávai Vajna nevet viselő ásványvíz rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni a csontritkulás kialakulását. Továbbá a jódtartalma révén fontos szerepe lehet a jódhiány megelőzésében és kezelésében. Az alacsony jódbevitel miatt ugyanis pajzsmirigy-alulműködés alakulhat ki.

A cikk végén megtekinthető videóban pedig Dr. Rigó János, az Országos Dietetikai Intézet néhai igazgatója a víz egyéb hatásairól is beszél. A szakember szerint a víz savtermelést csökkentő hatása miatt egyes emésztőrendszeri megbetegedések kezelésénél is alkalmazható. Ezen belül is különösen a gyomorsav-túltengésben szenvedő betegek számára ajánlott a Pávai Vajna ásványvíz fogyasztása.

ásványvízUgyanakkor az ásványvíz nemcsak egészségügyi panaszok kezelésére, hanem általános fogyasztásra is alkalmas. Éppen Rigó János említi, hogy akár gyerekek is ihatják. Sőt, szerinte érdemes lenne az iskolatejhez hasonlóan ásványvizet is biztosítani az általános iskolás gyerekek számára.

A szoboszlói vizet már az 1930-as és az 1950-es években is palackozták egy ideig, akkoriban még „Hajdúszoboszlói Szénsavas Gyógyvíz” néven. A víz újbóli palackozása 1994-ben kezdődött el, eleinte Hajdúvíz néven, 1996 óta viszont már Pávai Vajna természetes ásványvíz elnevezéssel kerül forgalomba.

A Pávai Vajna víz az elmúlt években számos elismerésben részesült. Ezek közé tartozik a 2005-ös „Hajdú-Bihar Megyei Minőségi Termék” díj, 2007-ben az „Észak-Alföldi régió ajánlásával” cím. Mindezek mellett az ásványvíz 2009-ben a II. Thermal & Wellness kiállításon különdíjban is részesült.

A hajdúszoboszlói ásványvíz országszerte elérhető az Auchan áruházakban. Hajdúszoboszlón kapható a fürdőben, a József Attila utcai palackozóüzemben, valamint a város és vonzáskörzetének számos élelmiszerüzletében. Ezeknek a listáját itt találja.

A helybéliek számára jó hír, hogy most egy akció keretében is megvásárolható a Pávai Vajna ásványvíz. Itt pedig megtekinthet egy videót az ásványvízről: