• A Medve-tó vizének kedvező hatását az erősen sós víz adja, a kellemes nyári hőfokot pedig az úgynevezett heliotermiának köszönheti, ami azonban gyengülőben van.

  • Szükség esetén megoldható ez a helyzet, de nem lesz olcsó.

Az Erdélyben, azon belül is Szovátán található Medve-tó vize gyulladáscsökkentő hatású, kedvezően hat a mozgásszervi betegségekre, sőt, egyes nőgyógyászati és bőrgyógyászati problémákra is.

Erősen sós vizű tóról van szó, amit sós- és édesvizű patakok, továbbá a csapadék is táplál, a tó hőfokában az utóbbiaknak kulcsszerepük van. Az édesvíz révén ugyanis a tó felszínén egy réteg képződik, amelynek kisebb a sűrűsége, mint a sós víztömegé, így nem keveredik vele. Nyári napsütésben a mélyben lévő sós réteg felmelegszik, ugyanakkor ezt az édesvízréteg fentről mintegy „leszigeteli”, így nem tud lehűlni. Ezt nevezik heliotermikus jelenségnek.

Az utóbbi időben azonban ennek a jelenségnek a gyengülés tapasztalható, azaz kevésbé melegszik fel nyaranta a tó vize. Hantz Péter biofizikus egy nemzetközi kutatócsapattal végzett vizsgálatokat a Medve-tónál és a fenti változásokra is magyarázatot adott egy tegnapi sajtótájékoztatón.

A Székelyhon beszámolója szerint a szakember arról beszélt, hogy mivel több édesvíz jut be a tóba, mint sós víz, ezért a hőtartó tulajdonságú sós réteg egyre mélyebbre kerül. Emiatt a felszínhez közeli réteg kevésbé meleg és kevésbé sós. A biofizikus szerint nem ismeretlen a jelenség, az elmúlt 100 évben fokozatosan egyre lejjebb került ez a sós réteg, de azonnali beavatkozásra nincs szükség. Ettől függetlenül gondolkodni kellene azon, miként lehetne „megfiatalítani” a tavat.

Az Erdélyi Magyar Televíziónak ennek kapcsán azt mondta, hogy óvatosan, koncentrált sós vizet lehetne a tóba juttatni, így hizlalnák a sós réteget. Ugyanakkor ennek a költsége mintegy 1-2 millió euróba kerülne.

A televízió tudósítását itt nézhetik meg: