A spanyolországi Navarrai Egyetem kutatócsoportja szerint a kávézacc olyan sok antioxidánst tartalmaz, hogy étrend-kiegészítők alapanyaga lehetne – számolt be az MTI. Becslések szerint évente globálisan 20 millió tonna kávézacc keletkezik. Ennek legjelentősebb része a szeméttelepeken landol, minimális mértékben ugyan, de egyéb felhasználása is ismert: vannak, akik talajjavítóként használják, vagy éppen a rovarok elűzésére. Különösebb értéket ugyanakkor eddig nem nagyon tulajdonítottak a hátramaradó zaccnak. Az egyetem kutatói most megvizsgálták ezeknek a kávé-maradványoknak az összetételét. Kiderült, hogy a zacc négyszer-ötször több antioxidánst tartalmaz, mint amennyi magában a kávé-italban fellelhető.

Az kávé elkészítésének módjától is függ a zaccban hátramaradt hasznos anyagok aránya. Legtöbb antioxidáns a filteres kávé után maradt, a legkevesebbet pedig a kotyogóval készített zaccban találták. A kutatók most azt tervezik, hogy a hasznos anyagokat megpróbálják kivonni a kávézaccból, amiből bioalapanyagú antioxidáns tabletták készíthetők. Az ezek után maradó zaccot pedig továbbra is lehetne trágyázásra használni.

kávézacc

A kávé a kávécserje termésének, a kávébabnak a magja. Bár rengeteg kávécserje létezik, az ital alapanyagát alapvetően két fajtából, az arabicából és a robustából állítják elő. Világszinten a legnagyobb kávétermelő országnak Brazília számít, majd Vietnam, Kolumbia és Indonézia és a közép-afrikai államok következnek a toplistán.