• Mikor jön el az a helyzet, amikor a leégésre a különféle házi praktikák már nem elegendőek?

  • Összegyűjtöttük azokat a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy komolyabb napégést szenvedtünk és orvoshoz kell fordulni.

Mindenki tisztában van azzal, hogy késő tavasztól kora őszig érdemes óvatosnak lenni a napon való tartózkodással, különösen a déli órákban. Ugyanakkor időnként egy önfeledt strandolás, fürdőzés közben megfeledkezhetünk erről, aminek napégés lehet a következménye.

Az idei nyáron talán még a megszokottnál is nagyobb ennek a veszélye. A szabadtéri medencéket előnyben részesítő fürdővendégeknek a bőre rendszerint már kora tavasszal hozzászokik a napsugárzáshoz. Idén azonban a tavaszi fürdőlátogatás sokaknál kimaradt, így először már a nyár folyamán találkozik a bőrük az erősebb napsugárzással.

A napégés követően nagyjából hat órával kipirosodik az érintett bőrfelület, néhány nappal később pedig elkezdődik a bőr hámlása. Az enyhébb esetek sem tesznek jót a bőrnek, de ezek néhány kellemetlenebb napot követően elmúlnak. A tünetek enyhítésére számos házi praktika ismert a tejfölös bekenéstől a paradicsomkarikákig bezárólag. A bőrgyógyászok szerint ezeket inkább érdemes hanyagolni. Amivel enyhíthető a kellemetlenség, az a hideg vizes zuhanyozás, illetve a borogatás, valamint a hűsítő, hidratáló hatású krémek használata. Ezen felül még szóba jöhetnek olyan vény nélkül kapható készítmények, mint az Irix, vagy a Panthenol spray.

Honnan lehet tudni, hogy komolyabb a probléma? Már az sokatmondó, hogy a bőrpirosodás mennyi idővel jelentkezik a napégést követően. Ahogy írtuk, normál esetben nagyjából hat órával később. Amennyiben sokkal hamarabb, tehát rögtön, vagy egy-két órán belül, az már komolyabb égési sérülésre utal.

Akkor ajánlott a napégést követően orvoshoz fordulni, ha a tünetek három-négy napot követően sem kezdenek enyhülni, esetleg még rosszabbodnak is. Szintén érdemes orvost felkeresni a napégéssel együtt járó magas láz, jelentős fájdalom, fejfájás, szédülés, hányás esetén. Szintén javasolt egy doktornak megmutatni magunkat, ha nagy területen felhólyagosodott a bőr.

Az orvosok ilyen esetben erőteljesebb gyulladáscsökkentő hatású készítményeket tudnak felírni. A legegyszerűbb azonban megelőzni magát a napégést. Különösen akkor legyünk óvatosak, ha világos, leégésre hajlamos a bőrünk és/vagy az idei szezonban még nem voltunk sokat a napon.