• Már vannak olyan, népszerű termálfürdőjükről ismert települések, ahol a következő hétvégére gyakorlatilag nincs szabad szálláshely.

  • Fogynak a helyek a 20-i hétvégére is.

  • Van azért tippünk arra is, hogy a későn szállást foglalóknak melyik településen érdemes próbálkozniuk.

A belföldi turizmus szempontjából az augusztus jelenti a csúcsot. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint augusztusban realizálódik az éves belföldi vendégéjszakák 16,1 százaléka, ami több a vendégéjszakák 15,2 százalékát adó júliusnál is. Azaz a belföldi turizmust továbbra is egészen erős szezonalitás jellemzi.

Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének az elnöke a napokban arról nyilatkozott, hogy az idei nyár a tavalyinál is erősebb lehet a belföldi turizmus tekintetében. Azzal kalkulálnak, hogy legalább öt százalékkal emelkedik a hazai szállodákban eltöltött vendégéjszakák száma. A szakember szerint ez érződik az előfoglalásokban is, sok szállodában már telt ház van az augusztus 20-i hétvégéig terjedő időszakban.

szálláshelyek forgalma kshEnnek apropóján megnéztük, hogy a nyári főszezonból hátralevő két hétvégén – augusztus 13-14. és 20-21. – milyen eséllyel lehet szállást foglalni néhány jelentősebb termálfürdős településen. A Booking.com szállásfoglaló portálon keresgélve igazolódni látszódnak Niklai Ákos szavai, egyes településeken a cikk írásakor (vasárnap délután) már alig-alig vannak szabad férőhelyek.

Néhány helyen pedig már csak a drágább szállodákban, esetleg a vendégértékelések alapján nem túl vonzónak tűnő szálláshelyeken van szabad kapacitás. Olykor viszont már ezeknél is villog a „csak 1 szoba maradt” felirat.

Gyula bookingA Booking.com adatbázisában szereplő hévízi szálláshelyek esetében augusztus 13-14-én 93 százalékos, augusztus 20-21-én 91 százalékos a telítettség, de rohamosan fogynak a szabad férőhelyek. Hajdúszoboszló esetében 94, illetve 91 százalékos telítettséget jelez a szállásportál, a következő hétvégére például már csak 7 szabad szoboszlói szálláshelyet talált a Booking.com.

Bükfürdő esetében augusztus 13-14-én a szálláshelyek 91 százaléka, augusztus 20-21-én 87 százaléka elkelt, Sárvárnál ugyanez az arány 91 és 81 százalékos. A Booking.com-on Zalakarosra keresve a jövő hétvégére 97 százalékos a telítettség, már csak 5 szálláshelyen találni szabad férőhelyet, az augusztus 20-i hétvégén is már lefoglalták a szobák és apartmanok 87 százalékát.

Egerszalókon és Demjénben az augusztus 13-14-i hétvégére már nincs szabad férőhely, a szállásportál már csak egri férőhelyeket tud ajánlani. Az augusztus 20-i hétvégén mindkét településen 92 százalékos a telítettség. Gyulán sincs sok szabad férőhely, a következő hétvégén 95 százalékos, augusztus 20-21-én 84 százalékos a foglaltság.

Ahol talán még jobb eséllyel próbálkozhatnak a későn szállást foglalók az Harkány. A következő hétvégére 82 százalékos, az augusztus 20-21-i időszakra 79 százalékos telítettséget jelez a szállásportál. Harkányban ráadásul még viszonylag széles körből lehet válogatni, nem csak a „resztli” maradt.

hotelszobaÉrdemes egyébként megnézni más szállásportálokat is, hiszen nem mindegyik hotel, panzió és apartman van fent a Booking.com rendszerében. A Szállás.hu-nál például a fenti települések esetében több szabad férőhelyet látni, bár náluk is látványosan szűkül a kínálat.

Illetve még ennél is érdemesebb megkeresni közvetlenül a kinézett szálláshelyet és telefonon érdeklődni. Előfordul, hogy így még el lehet csípni olyan szabad férőhelyeket, amelyeket nem jeleznek a szállásportálok. Utóbbiakat már csak azért is érdemes megkerülni és inkább közvetlenül megkeresni a szállodákat, panziókat, apartmanokat, mert a szállásfoglaló weboldalak 10-20 százaléknyi jutalékot fizettetnek a szálláshelyekkel.