• A két termálkútjuk közül a melegebb vizet adó révén teljesen ki tudná váltani a gázfűtést a balmazújvárosi fürdő.

  • A megemelkedett energiaárak miatt csökkenteniük kellett a szaunavilág működési idejét.

A balmazújvárosi helyi televíziónak nyilatkozott Újlaki Gyula, a városban működő Kamilla Gyógyfürdő fürdővezetője. A szakember elmondta, hogy komoly fejtörést jelent számukra az energiaköltségek megugrása. Emiatt ahol lehet, ott igyekeznek lefaragni a költségeiket.

A fürdővezető megemlítette, hogy még a nyár folyamán felújíttatták a fürdő légkezelő rendszerét, ami korábban rendkívül energiapazarló módon működött. Sokan kedvelik a Kamilla Gyógyfürdő színvonalas szaunavilágát, azonban ennek is hatalmas az energiafogyasztása, ezért rövidítették a szaunák működési idejét.

Újlaki Gyula hangsúlyozta, hogy a gyógyfürdő nem önmagában létezik, hanem szimbiózisban a szomszédos Hotel Kamillával. A másik nélkül sem a fürdő, sem a hotel nem tudna üzemelni.

A gyógyfürdőnek két, minősített gyógyvizet adó termálkútja is van. A B-202-es kút 1993-ban, a B-243-as kút 2012-ben kapta meg a minősítést. A fürdővezető elmondása szerint a két gyógyvíz összetételében és hőmérsékletében is van némi különbség. A B-243-as kút ugyanis 10-12 Celsius-fokkal melegebb vizet ad. Amennyiben ez utóbbit használatba tudnák venni, akkor a termálvíz hőenergiája révén a gázfűtést teljes egészében kiválthatnák. Illetve ezzel a vízzel töltenék a fürdő és a hotel gyógyvizes medencéit is.

Azonban ezt a kutat évekig nem használták, mert a nagyon magas ásványianyag-tartalma miatt rendszeresen dugulásokat okozott a rendszerben. Ez tehát egy műszaki probléma, aminek a megoldásán jelenleg is dolgoznak.

Kamilla Gyógyfürdő egyik gyógyvizes medencéje

Újlaki Gyula megemlítette azt is, hogy október elején gyógyászati akciót is hirdettek a társadalombiztosítási támogatással elérhető gyógykezelésekre. Az akció kimondottan kedvező fogadtatásra talált. Ez amúgy nem véletlen, hiszen féláron kínálják a kúrákat. Így jelenleg kezelésenként és alkalmanként mindössze 250 forint önrészt kell fizetni. A gyógyfürdőben az egészségbiztosító támogatásával gyógyvizes medencefürdő, gyógymasszázs, víz alatti gyógytorna, súlyfürdő, iszapkezelés és tangentor érhető el.

Itt megnézheti a Daru Tv interjúját: