Az elmúlt héten magyar kormányzati delegáció járt a kínai Csungkingban. A régiónkból egyedül Magyarországnak van külképviselete a kínai nagyvárosban. Csungking és a hozzá tartozó agglomeráció csaknem Magyarország méretű, és 32 millióan lakják. A küldöttség a kölcsönösen előnyös üzleti és turisztikai együttműködésekkel kapcsolatos tárgyalásokat folytatott.

Csungking: Északi Hőforrások parkja

Csungking: Északi Hőforrások parkja

Csungking amellett, hogy gazdaságilag is fejlett, az ország egyik turisztikai központja, nemrég elnyerte a termálvizek fővárosa címet. A tárgyalások során kiderült, hogy a nagyvárosban a meleg vizű fürdőzés luxus időtöltésnek számít, gyógyászati szolgáltatások pedig nem kapcsolódnak náluk a termálvízhez, a hagyományos kínai orvoslásban ugyanis ennek nincs hagyománya. Emiatt felhasználnák az ezzel kapcsolatos magyarországi tapasztalatokat. Harmincmilliós nagyvárosról van szó, így életképes lehetne egy Csungking-Budapest repülőjárat is, aminek révén növelhető lenne a térségből a kínai beutazóforgalom, a felek erről is tárgyaltak a kínai látogatáson.

Csungking: Déli hőforrások parkja

Csungking: Déli Hőforrások parkja

Csungkingban két nagy, termálvizes üdülőterület található. Az egyik az Északi Hőforrások parkja, a másik a Déli Hőforrások parkja. Előbbi a városközponttól 51 kilométerre található és összesen tíz, 37-39 Celsius-fokú termálforrás üzemel a területen, ahol kisebb-nagyobb fürdőket alakítottak ki. A déli park közelebb van a városközponthoz, de ott kevesebb termálforrás található. A Déli Hőforrás park érdekessége, hogy a Japán elleni háború idején a hegyoldalba vájtak óvóhelyeket, amelyekben ma hangulatos teázók és éttermek működnek.