• Megszabadul a Sárvári Gyógyfürdő Kft. a korábban kibocsátott kötvények terhétől egy kormányzati segítségnek köszönhetően.

  • Ez a jövőre nézve komolyabb fejlesztések előtt is megnyitja a lehetőséget.

Még a november 11-i Magyar Közlönyben jelent meg egy kormányrendelet, ami 1,8 milliárd forint állami támogatást biztosított Sárvár város számára. Mint kiderült, ebből az önkormányzat tulajdonában lévő Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő adósságát váltják ki. Ahogy Kondora István, Sárvár polgármestere a Facebook oldalán írta: „mivel a kormányzati hitelkiváltás révén hosszú távon itt marad 1,8 milliárd forint Sárváron, ez újabb fejlesztési lehetőségek előtt nyitja meg az utat, amely most, hogy önálló turisztikai térség lett Bük–Sárvár és környéke, még fontosabb.”

A Sárvári Gyógyfürdő Kft. mérlegbeszámolója alapján két kötvényhez kapcsolódik a termálfürdő adóssága. A Gyógyforrás Kötvényt még a 2000-es évek elején, a Gyógyfürdő Kötvényt pedig 2008 tavaszán – a válság előtt néhány hónappal – bocsátották ki, svájci frank alapon. Annak idején az így bevont forrásokból valósították meg a fürdő fejlesztését.

A Gyógyforrás Kötvény egyébként 2022-ben már lejár, de a Gyógyfürdő Kötvényt még 2028-ig kellett volna fizetnie a fürdőt működtető társaságnak. Ennek a terhét jól mutatja, hogy a Sárvári Gyógyfürdő Kft. beszámolójában úgy kalkuláltak, hogy idén az előbbi 160 millió, utóbbi 139 millió forintnyi törlesztési kötelezettséget jelent, amit még a svájci frank aktuális árfolyama is befolyásolhatott volna.

A mostani helyzetben, amikor a koronavírus-járvány második hulláma miatt a fürdőkomplexumot a hozzá tartozó szállodával együtt újra be kellett zárni, létfontosságú ez a könnyítés. Ugyanakkor távlatilag, a következő évekre vonatkozóan nagyobb volumenű fejlesztések lehetőségét is megteremti, hiszen a fürdő egy jelentős kötelezettségtől szabadult meg.

Sárvárfürdő beltéri medenceA Sárvári Gyógyfürdő Kft. a pandémiás időszakon kívül üzletileg is jól teljesít. A tavalyi „békeévben” 2,43 milliárd forint nettó árbevételt értek el, ami 2018-hoz képest 8 százalékos bővülést jelent. A társaság adózott eredménye az elmúlt esztendőben 160 millió forintot tett ki.