Még 2010-ben nyert uniós forrást a berekfürdői Termál Hotel Pávai egy új termálkút fúrására és a geotermikus energia hasznosítására. A termálvízéről ismert településen megvalósuló pályázat különlegessége volt, hogy a vízzel együtt feltörő metángázt is hasznosítják.

A környezettudatos energiagazdálkodás jegyében megvalósult beruházás mostanra készült el. A szállóban immár gyógyvizes medencék is működnek, az eddigi gyakorlat szerint a felhasználás nélkül a szabadba engedett – egyébként a környezetre káros – metángázt viszont leválasszák és egy gázzal működő motor segítségével áramot állítanak elő. Ez fedezi a szálló energiaszükségletének egy részét, a gázmotor hőjét pedig a hotel fűtéséhez és a meleg vízzel való ellátásához használják.

A gyógyvizes-metángázos fejlesztés teljes költségvetése 110 millió forintot tett ki, amelynek a felét fedezték az Új Széchenyi Terv keretében elnyert vissza nem térítendő támogatásból. A “mellékesen” feltörő termálvíznek pedig tervezik a gyógyvízzé nyilvánítását.  A környezetbarát berekfürdői termálhotel honlapját itt találja.