Az egyik napilap által megkérdezett fürdővezetők nem félnek az érkezésüktől, hanem inkább várják a támogatott gyógykezeléseket igénybe vevő külföldieket.

  • Mostantól a magyarokkal azonos feltételekkel vehetnének igénybe fürdőkezeléseket az EU más országaiból érkezők.
  • Eddig azonban nem nagyon éltek ezzel a lehetőséggel.
  • Az biztos, hogy Berekfürdőn és Túrkevén tárt karokkal fogadnák őket.

Az elmúlt héten is több sajtótermék is beszámolt arról, hogy a hazai gyógyfürdőket hátrányosan érintheti egy új EU-s szabályozás. Ennek a lényege az, hogy az uniós tagországokból érkezők a saját egészségbiztosítójuk által támogatottan, de a magyarokkal azonos feltételekkel vehetik igénybe a gyógyászati kezeléseket. Márpedig Magyarországon az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) támogatása mellett a gyógyfürdőkben viszonylag jutányos önrészért vehető igénybe például a medencefürdő, a vízi gyógytorna, az iszappakolás és még néhány egyéb kezelési fajta.

A korábbi hírek arról szóltak, hogy a fürdőknél paráznak, mert az eddig teljes árat fizető külföldiek után a jövőben esetleg be kell érniük a kisebb – a hazai vendégkör pénztárcájára szabott – önrésszel és OEP támogatással. (Csak, hogy világos legyen: jelenleg általában az önrész + OEP-támogatás sem teszi ki azt az összeget, amit teljes áron kérnek az adott szolgáltatásokért).

termálfürdők turistákEnnek kapcsán az Új Néplap készített egy összeállítást, amiben a Jász-Nagykun-Szolnok megyei helyzetet mérték fel. A napilapnak nyilatkozott Torkos György, a berekfürdői és Perge József, a túrkevei gyógyfürdő igazgatója. Mindkét szakember arról számolt be, hogy nem tartanak a „potyázó” külföldiek inváziójától. Ahogy a berekfürdői létesítmény igazgatója fogalmazott „bárcsak jönnének minél többen”. Torkos György szerint ugyanis, akik a fürdőbe érkeznek a gyógyászati kezelések miatt, azok sok egyéb más szolgáltatást is igénybe vesznek. Ezért lehet, hogy a kezelésekhez olcsóbban jutnának, de ha emiatt többen jönnének, akkor összességében jobban járna a fürdő.

A napilap megkérdezett egy német házaspárt is, akik immár 15 éve tavasztól őszig az országban üdülnek, rendszerint valamelyik gyógyfürdő közelében lévő kempingben. Ahogy mondták, hallottak a lehetőségről, de időrablásnak tűnt számukra az ezzel kapcsolatos utánajárás, így nem foglalkoztak vele. Az Új Néplap szerint egyelőre a statisztikák azt mutatják, hogy mások is így vannak ezzel, mert nem mutat fellendülést a hazánkba érkező és kedvezményes gyógykezeléseket igénybe vevő külföldiek száma.