A tavalyi évben több mint kétmillióan fordultak meg a hazai gyógy- és wellness szállodákban. A wellness hoteleknek nagyobb volt a forgalmuk, a gyógyszállókban pedig tovább maradtak a vendégek.

Wellness HotelÖsszességében tavaly nőtt a magyarországi gyógyszállodák, és wellness-szállodák népszerűsége – derült ki a Magyar Turizmus Zrt. által, a KSH-adatai alapján készített összesítésből. Az adatokból kiderül, hogy minden tizedik szálláshely tartozik a gyógyszálloda, vagy a wellness-szálloda kategóriába.

A vendégforgalmon belül viszont jóval magasabb ezeknek a szállástípusoknak a részaránya: a belföldi vendégek és belföldi vendégéjszakák harmadát mondhatják maguknak ezek a szálláshelyek. A hazánkba érkező külföldi vendégeknek 15,8 százaléka választja a gyógy- és wellness-szállodákat, ahol a külföldi vendégéjszakák 20,6 százalékát töltik el.

A gyógyszállodákat inkább a külföldi, a wellness-szállodákat pedig inkább a belföldi vendégek látogatják. Szám szerint ez azt jelenti, hogy előbbinél a magyar vendégek adják a forgalom 44,3 százalékát, utóbbinál viszont a 69,1 százalékát. A gyógyszállodákban átlagosan egy nappal tovább maradnak a vendégek, mint a wellness-szállodákban.

A gyógy- és wellness szállodák vendégforgalma – 2012

Gyógyszállodák Wellness-szállodák
Vendégek száma (ezer fő) 649 1394
Vendégéjszakák száma (ezer éjszaka) 2248 3476
Átlagos tartózkodási idő (éjszaka) 3,5 2,5

Forrás:  Magyar Turizmus Zrt. / KSH