• A kisebb fürdőknek nagyon betett a nyári rossz idő, a nagyobbak viszont még az eső és a hideg ellenére is nőni tudtak.

  • Egyre többen fizetnek SZÉP Kártyával a fürdőkben.

  • Növelni kellene a OEP-finanszírozott gyógykezelések támogatását.

Juhász Szabolcs, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára az MTI-nek nyilatkozott a hazai fürdők idei évéről. A szakember által elmondottakból az derül ki, hogy a fürdők piaca alapvetően két részre tagolódik. Egyrészt a nagy, nemzetközileg is ismert és népszerű fürdőhelyekre, másrészt a kisebb, helyi jelentőségű, sokszor fedett résszel sem rendelkező fürdőkre.

Az idei év első öt hónapja a kicsik és a nagyok szempontjából is kedvező forgalmat hozott, hiszen alapvetően jó idő volt. Azonban a szokatlanul hűvös és esős nyár már sok fürdő forgalmát visszavetette, méghozzá leginkább a kisebbekért. A kedvezőtlen nyári időjárás azért érintette érzékenyen a fürdőket, mert a bevételük és a vendégforgalmuk kétharmadát a három nyári hónapban bonyolítják.

A fürdőszövetség adatai szerint a fürdők 2014-ben átlagosan 2-3 százalékos árbevétel-növekedést értek el. Ezen belül viszont az országos és nemzetközi jelentőségű fürdők 4-6 százalékkal nőttek, miközben a kisebb piaci szereplők bevétele 5 százalékkal csökkent. Vendégszám tekintetében idén stagnáltak a hazai fürdők, ezen belül a nagyobbak 1-2 százalékos növekedésről számoltak be, miközben a kicsiknél 10 százalékos csökkenés látszik.

Igal éjszakai fürdőzésAmi nagyon pörgött 2014-ben, az a SZÉP Kártyák használata volt. 2013-hoz képest idén 15 százalékkal nőtt a cafeteria kártyák felhasználása. Juhász Szabolcs szerint jövőre is emelkedhet a pihenőkártyákról történő költés: körülbelül 5-8 százalékkal.

A Magyar Fürdőszövetség szerint kezdeni kell valamit azzal a helyzettel is, hogy a társadalombiztosítás által támogatott fürdőkezelések terén három éve nem történt semmilyen változás, ezeket a szolgáltatásokat a fürdők nyomott áron biztosítják a vendégeknek. Szükséges lenne, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár növelje ezeknek a gyógykezeléseknek a támogatását.

Hajdúszoboszlói programokért, akciókért kattintson ide!