• Jó ütemben halad Debrecenben a nagyerdei strand építése, a főépület elérte legmagasabb pontját.

  • Az élményelemek terveit ma mutatták be a sajtónak.

Az Új Főnix Terv élhető város programjában, a Modern Városok Program keretein belül épül az új nagyerdei strand. A komplexum – elsősorban a főépülete miatt – ikonikus jelképe lehet a debreceni Nagyerdőnek.

A fejlesztés után a nagyerdei strand teljes vízfelülete több mint 2000 négyzetméterrel nő, a korábbi 3600 négyzetméterről csaknem 5700 négyzetméterre változik. A nagyerdei strandon összesen 15 medence épül, amely korosztályok szerint nyújt élményt az egészen kicsi gyermekektől az idősebbekig minden látogatónak.

Az északi oldalról indulva első nagy medenceterület a gyermekeké, ez lesz a gyermekvilág. Az 1900 négyzetméteres gyermekmedence több részből áll: az egészen kicsik számára (0-4 éves kor között) egy gyermekpancsoló épül, amelynek mélysége 40 centiméter, mellette a 4-8 év közöttiek számára épül gyermek kalandmedence. Emellett lesz egy kalóz léghajó is vízi ágyúkkal, egy családi csúszda és egy gyermek csúszda.

Különleges spraypark és két családi csúszda is épül, tölgyfa mászókavilág, vízi ágyúk, gyerekcsúszda, hinta, vízesés, fröcskölő állatfigurák, kötél mászóka. Mindezeken felül a korábbi strand egyik legkedveltebb élményeleme is újjáéled: a 2 méter mély hullámmedence.

Debrecen nagyerdei strandfürdő látványtervA hullámmedence másik végében egy szabadtéri színpad létesül, amely koncerteknek, színházi előadásoknak is helyt adó közösségi tér lesz. A gyermekmedencék után egy úgynevezett lassú folyó épül; az 1,2 méter mély sodrómedencében fürdőzők úgy érezhetik magukat, mintha valóban folyóban úsznának.

Az új nagyerdei strand jelképe a 12 méter magas, háromszintes központi épület lesz. A felszín alatt öltözőket és szociális helyiségeket helyeznek el. Ide leérve egy középfolyosós rendszerű térbe érkezünk, amelyről az öltöző és szekrénysorok váltakozva nyílnak.

A koedukált öltöző kabinokkal és zárható öltözőszekrényekkel lesz kialakítva. Az öltözőkhöz vizesblokkok kapcsolódnak, zuhanyzókkal, WC-kel.

A medenceszinten nyugatról keletre haladva: gyógymedence, majd 1100 négyzetméteren épül meg egy melegvizes tanulómedence és a sportmedence, amelyben lesz 2 darab 50 méteres, 7 darab 33 méteres úszósáv és vízilabdapálya is.

Debrecen Nagyerdő strandfürdő látványtervFelnőtt kalandmedence is létesül négy csúszdával: UFÓ testcsúszdával (70 méter), zárt testcsúszdával (95 méter), gumigyűrűs csúszdával (125 méter) és gumigyűrűs gömb csúszdával (110 méter).

A csúszdák mellett mászófal is várja a fürdőzőket az 1150 négyzetméteres, 1,2 méter mély felnőtt kalandmedencében és egy négyméteres medence, ahova három magasságról: 1 méterről, 3 méterről és 4,7 méterről lehet beugrani. A központi épület érdekessége lesz a 12 méter magas napozóterasz, ahova lépcsőn és lifttel is fel lehet jutni.

Ezen a szinten a napágyak mellett két vízibár és két relaxációs medence várja a látogatókat. Erről a szintről indulnak a kalandmedencébe landoló csúszdák is, amelyek a tartószerkezetbe lesznek „elrejtve”, így kívülről nem látszanak, ellenben belülről igazi élményt nyújtanak.

Debrecen nagyerdei strand látványtervA központi épülettől déli irányba létesül még két gyógymedence, amely elsősorban az idősebbeknek nyújt majd felüdülést. A különböző hőfokú medencékben hátmasszírozók és nyakzuhanyok is helyet kapnak.

A nagyerdei strand keleti oldalán, a sétánnyal párhuzamosan 900 négyzetméteres üzletsor alakul ki oly módon, hogy mind a strand, mind a sétány irányába tudjanak árulni. A tervek szerint fedett gyermekfoglalkoztató is lesz ezen a soron.

Valamennyi vendéglátóegység a strand front felé nyitott, elegáns kiszolgáló pulton keresztül lesz megoldott. Minden vendéglátó egység alapvető „fogyasztó tere” a vendéglátó udvaron lesz, amely egységes, elegáns dizájn szerint kerül létrehozásra.

Debrecen nagyerdei strand építkezésA nagyerdei strandfürdő építése 2018 őszén kezdődött meg és a jövő nyári szezonban vehetik először birtokba a fürdőzők.

Fotó: Miskolczi János