• Az elmúlt 30 év legjobb vendégéjszakaszámát érte el tavaly Hajdúszoboszló.

  • A vendégek többségét a belföldi turisták tették ki.

Összesítette a tavalyi vendégforgalmi adatokat Hajdúszoboszló város önkormányzatának adóhatósága. Ez alapján kiderült, hogy 2019-ben a turisták összesen 1.354.603 vendégéjszakát töltöttek az üdülőhelyen, ami még a hévízi vendégéjszakák számát is meghaladta. Ez a 2018-as eredményhez képet 2 százalékos növekedést jelent.

A vendégéjszakák többségét – 59 százalékát – a belföldi turisták hozták a városnak. Érdekes a külföldről érkezők megoszlása. A legtöbb vendégéjszakát ugyanis a lengyeleknek (209 ezer éjszaka) köszönheti a város, majd a Romániából érkezők (110 ezer éjszaka), a szlovákok (58 ezer éjszaka), az ukránok (56 ezer éjszaka) következtek. A németek csak az ötödikek a sorban 42 ezer vendégéjszakával, őket követték az oroszok (24 ezer éjszaka) és a csehek (13 ezer éjszaka).

Az átlagos tartózkodási idő viszont jól mutatja, hogy turisztikai szempontból miért értékes a német vendégkör. A Németországból érkezők ugyanis messze több időt töltöttek Hajdúszoboszlón, mint bárki más, ez átlagosan 9,38 éjszakát jelentett. A belföldi vendégeknél ez a szám 3 éjszakát tett ki, az oroszoknál 6,34 éjszakát, a cseheknél 4,61 éjszakát, az ukránoknál 4,21 éjszakát, a lengyeleknél 3,88 éjszakát. A legrövidebb átlagos tartózkodási időt a román és a szlovák vendégeknél mérték, 2,8-2,8 éjszakával.

Hajdúszoboszló látkép

A hajdúszoboszlói vendégforgalmat a következő években tovább növelheti, hogy több fejlesztést is várható a Hungarospa fürdőkomplexumban. Ezek közé tartozik a már épülő prémium zóna, ami a strandfürdőt érintő fejlesztés. Ezen felül a tervek között szerepel a fedett élményfürdő bővítése is.