A nyár közepén egy hosszabb cikkben foglalkoztunk azzal, hogy miért nincsenek termálfürdők a Balatonnál, egészen pontosan a közvetlen Balaton parti településeken. Statisztikailag ugyanakkor vannak termálfürdők a Balatonnál, ugyanis a Központi Statisztikai Hivatal besorolásában a balatoni üdülőkörzethez nem pusztán a part menti települések tartoznak. Ahogy az Adó Online-on közölt infografikából is látszik, a tó üdülőkörzetének része Hévíz és Zalakaros is. Az idei első féléves adatok szerint ráadásul ezek, a meleg vizű fürdőikről ismert települések a balatoni turizmus motorjai voltak.

A régióban január és június vége között a legtöbb vendéget és vendégéjszakát Hévíz tudta felmutatni. A tófürdőjéről ismert településre 91 ezer vendég érkezett, akik 471 ezer vendégéjszakát töltöttek a településen. Ez azt jelenti, hogy a komplett balatoni üdülőkörzet vendégforgalmának közel 20 százalékát, a vendégéjszakáknak pedig közel 33 százalékát Hévíz adta. Zalakaroson 48 ezer vendég 162 ezer vendégéjszakát töltött. A vendégszámos toplistán Hévíz és Zalakaros közé Siófok ékelődött be 77 ezer vendéggel és 170 ezer vendégéjszakával.

A lenti grafikából is látszik, hogy a leglátogatottabb balatoni településeken és Zalakaroson is a hazai vendégek domináltak az első félévben. A kivételt Hévíz jelenti, ahová a vendégek több mint a fele külföldről érkezett.

Forrás: Adó Online

Forrás: Adó Online