Addig civakodtak a Rác fürdő és a mellé épült hotel tulajdonosai, hogy könnyen elárverezhetik a kilencmilliárd forintból felújított létesítmény.

A Rác fürdő körüli bonyodalmat az építtető Rác Nosztalgia Kft., illetve az egyik kisebbségi tulajdonosa, a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. közötti nézeteltérések okozzák. A civakodás miatt a két évvel ezelőtt elkészült fürdő és szálloda nem tudott megnyitni, a tulajdonos pedig az elmaradt bevételek miatt nem tudta fizetni a fennálló hiteltartozásait. A beruházást hétmilliárd forinttal finanszírozó Magyar Fejlesztési Bank a nyáron felmondta a céggel kötött megállapodását. A Rác Nosztalgia Kft. a kialakult helyzet miatt csődvédelmet kért, ezért január elejéig időt nyertek, de ha addig sem oldódik meg a helyzet, akkor árverezés alá kerülhet az ingatlan.

A fürdő története

A Budapest I. kerületében található fürdő valószínűleg a 15. században épült. Az 1800-as évek második felében Ybl Miklós tervei alapján felújították és kibővítették. A II. világháborúban megsérült épület teljes körű renoválása csak 1965-ben történt meg. A Rác fürdő fejlesztési tervét a 2000-es évek elején fogadták el, ekkor születtek tervek arról, hogy a teljes körű modernizáció mellett egy 67 szobás, ötcsillagos hotelt is építenek a termálfürdő mellé.

A Budapest Hévízei Zrt. és magánbefektetők tulajdonában lévő Rác Nosztalgia Kft. 2002-ben kezdet neki a munkálatoknak, amelyek azonban az épület műemléki jellege miatt elhúzódtak, és a tervezett 2004-es határidő helyett csak 2010-re készültek el a fürdő- és szállodai komplexummal, amely kilencmilliárd forintos beruházással valósult meg. A Rácz Hotel & Thermal Spa nevet viselő létesítmény azonban a tulajdonosok vitái miatt azóta is zárva tart.