• Sérelmezi a Magyar Fürdőszövetség, hogy az ágazat ismét kimaradt a napokban bejelentett gazdaságvédelmi csomagból.

  • A villamosenergiára bevezetett árplafont nem vehetik igénybe a fürdők, a SZÉP kártyát érintő változások pedig hátrányosan érintik a piaci szereplőket.

A Magyar Fürdőszövetség által kiadott közlemény szerint a tagságuk örömmel fogadta Gulyás Gergely miniszter azon bejelentését, hogy a kormány újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket léptetett életbe. Annak intézkedései általuk is üdvözlendők, a turisztikai ágazat megsegítése érdekében első lépésként számukra is előremutatóak. „Azonban szeretnénk ismételten kihangsúlyozni, hogy a turisztikai ágazat legerősebb motorját a fürdők jelentik, hisz a magyarországi vendégéjszakák több mint 71 százaléka olyan településen keletkezik, amely turisztikai szempontból releváns fürdővel rendelkezik” – írja a fürdőszövetség.

A fürdők biztonságos működése nemcsak az ott dolgozók és a tulajdonosok ( nagyjából 90 százalékban önkormányzatok) érdeke, hanem nemzetgazdasági érdek is. Egy fürdő bezárása, szolgáltatásainak korlátozása olyan lavinát indít el, ami a ráépülő vállalkozások (szálláshelyek, vendéglátók, kistermelők, kereskedők) ellehetetlenülését és a helyi adóbevételeken túl a központi költségvetés bevételeinek jelentős csökkenését is okozza.

A Magyar Fürdőszövetség emlékeztetett arra, hogy ezt a dominóhatást már a pandémiás időszakokban is átélhették a piac szereplői, amelynek intenzitásán a jelenlegi globális gazdasági krízis sajnos túlmutat. A vidéki Magyarország vonatkozásában a kis-közepes településeken a fürdő jelenti a legnagyobb munkáltatót, így annak stabil működése elengedhetetlen a közösség számára. A fürdők működésének fenntartása érdekében az önkormányzatok és a helyi vállalkozók akár erőn felül is hajlandóak áldozni, hisz ez jelenti az ő működésük biztosítását is.

A kormány gazdaságvédelmi intézkedései így érintik a fürdőket:
• a SZÉP kártya felhasználhatóságának kiterjesztése az alapvető élelmiszerekre teljesen ellentétes az eredeti szándékkal. A szövetség véleménye szerint, a kártya eredeti céljának teljesüléséhez továbbra is a keretösszegek növelése és a kedvezményes adózás megvalósulása vezethet eredményre.

• A villamosenergiára bevezetésre kerülő árplafon bevezetése óriási segítség a turisztikai szektor részére, de a turizmus nem kizárólag szálláshelyekből áll. Mivel a fürdők, mint legfőbb turisztikai attrakciók nem kerültek a kormányrendelet hatálya alá, így pont a turizmus motorját jelentő ágazat az, amelynek működése továbbra is veszélyeztetett, tekintettel arra, hogy jelentős energia felhasználók.

Továbbá a kormányrendelet sajnálatos módon az állami és önkormányzati befolyás alá eső felhasználókat is kizárja a rendelet hatályából, ezáltal a szolgáltatási piramis szinte 100 százalékos alapját biztosító önkormányzati tulajdonú fürdőket ismételten hátrányos helyzetbe kényszeríti, ezzel szolgáltatási és pénzügyi ellentmondást kiváltva a fürdő-hotel kapcsolati rendszeren keresztül realizálható eredménynövelő törekvésekkel szemben.

• Jól látható, hogy a fürdők működését, gazdálkodási hatékonyságát a jelen rendelkezések alapvetően nem segítik, sőt a SZÉP kártya felhasználhatóságának kiterjesztésével, olyan árbevétel-kiesést okozhat, amely ellehetetleníti a további működést.

A fürdőágazat jelenlegi legnagyobb problémáját a nyolc-tizenötszörösére emelkedő energiaárak okozzák, melyek kigazdálkodhatatlan tételeket jelentenek a fürdők számára.

Az elmaradó árbevételek kompenzálására a Magyar Fürdőszövetség javaslatai a következők:
• fürdő szolgáltatások 27 százalékos ÁFA tartalmának 5+4 százalékra csökkentése;
• bértámogatás a Covid alatti időszak alapján;
• energia árplafon kiterjesztése a fürdős ágazatra is; a rendelet hatályából nem maradhatnak ki az önkormányzati többségi tulajdonrésszel rendelkező fürdők sem.