Tegye fel a kezét, akinek voltak már nyakfájdalmai? Rendben, mindenki, köszönöm. És hagyja fent a kezét az, aki tett is érte valamit, hogy elmúljanak ezek a fájdalmak? Igen, látom, hogy néhányan. Nézzük meg, hogy jól tesszük-e, ha lazán vesszük a nyakfájdalmakat, és azt, hogy mikor van szükség más teendőkre, mint a várakozásra, hogy enyhüljenek a kellemetlen tünetek.

A fájdalom skálája
A skála egyik oldalán a kellemetlen, de nem veszélyes, legfeljebb 1-2 nap alatt elmúló elalvástól a súlyos gerincsérv okozta fájdalmakig rendkívül széles skálán fordulhatnak elő nyakfájdalmak.

A leggyakoribb tünetek
Az „elaludt” nyak és az ezzel járó fájdalom elsősorban az izomból jön. Ez gyakran magától elmúlik. Azonban, ha egyre gyakrabban jelentkezik és / vagy nem jön rendbe olyan könnyen, mint előtte, akkor érdemes előre gondolkodni, nehogy a gerinc deformálódásáról legyen szó. Egy profi orvos vagy gyógytornász akár ránézésre meg tudja mondani, hogy a testtartás javítását elég-e a nyaknál kezdeni, vagy komplex változtatásra van szükség. A sok ülés esetében általában nem elég csak a nyakkal foglalkozni. Nem szabad, hogy ignoráljuk az egyre gyakrabban jelentkező fájdalmat, mert a nyakfájás állandóvá is válhat.

Miben segíthet a gyógytorna?
A Gyógytornászom.hu szerint akár már 10 alkalom is megszűnhet a nyaki fájdalom. Természetesen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen fájdalomról van szó: hiszen egyes típusok nem igényelnek semmilyen beavatkozást, kezelést.

Könnyen lehet, hogy az első alkalommal, amikor a gyógytornára kerül a sor, az interneten, például a YouTube-on kezdünk keresgélni. Itt könnyen lehet, hogy nagyszerűen működő feladatokat találunk, de erre sajnos nincsen garancia: mint tudjuk, az internetes oldalakra bárki, bármit feltölthet.

Lehet, hogy a talált gyakorlat tökéletesen segíteni fog (ahogy a jó szándékú feltöltőnek is segített), de az is lehet, hogy ettől akár rosszabbodni fog az állapotunk. Főleg, ha komolyabb, hosszabb ideje fennálló nyaki panaszokról van szó, érdemes egy szakember felkeresésével kezdeni.
Ha a gyógytornásszal együtt végzünk nyak gyógytornát akkor a gyakorlatok ránk szabottak lesznek, tehát aktuális állapotunkhoz alkalmazkodnak, és egymásra épülnek. Így a nyaki fájdalom nem csak rövidebb ideig javul, hanem sok esetben véglegesen is megszabadulhatunk tőle. Természetesen a közösen végzett gyakorlatok után az otthoni, önálló torna is a segítségünkre lesz.

nyak gyógytornaMilyen otthoni gyakorlatokat lehet, érdemes végezni?
Enyhe fájdalmi panaszokat okozhat az, ha a nap végére befeszül a nyakunk, ilyenkor érdemes nyújtó gyakorlatokat végezni. Ezek megelőzhetik a nagyobb fájdalmak kialakulását. Ha gyakran van „elalvással” járó fájdalmunk, egy ilyen nyújtógyakorlat-kör szintén segítségünkre lehet.

Azonban ne tessék-lássék végezzük a gyakorlatokat, alacsony hatékonyság mellett a fájdalom nem fog csökkenni, míg a nem precíz gyakorlás akár az állapot rosszabbodását is magával hozhatja.