• Nincs szükség intenzív edzéstervre, már a kevésbé megterhelő edzésprogram alapján végzett mozgássorozat is elegendő a jótékony hatás eléréséhez térdízületi artrózisban szenvedő betegek számára – derül ki az Annals of Internal Medicine című szaklapban nemrégiben közzétett vizsgálati eredményekből.

  • Mind a nagy, mind a kisebb mennyiségben végzett testmozgás csökkentette a fájdalmat, javította a térdízület funkcióját és az életminőséget.

A célzott és személyre szabott mozgás az egyik legmegfelelőbb kezelési mód térdízületi artrózisban, amelynek pontos mennyisége azonban eddig nem volt egyértelmű. E kérdéskör tanulmányozására Tom Arild Torstensen norvég ortopédiai mozgásspecialista végzett vizsgálatokat Európa egyik legrangosabb orvosi egyeteme, a stockholmi Karolinska Institutet, valamint a szintén stockholmi Holten Institute munkatársaival, négy svéd és norvég központban.

A kutatásban 189 térdízületi artrózisban szenvedő nő és férfi vett részt. A betegeket véletlenszerűen osztották két csoportra; az egyik csoport kisebb mennyiségű, a másik több mozgáskezelést kapott. A kezelés 12 héten át tartott, a résztvevők hetente háromszor végeztek gyakorlatokat fizioterapeuták felügyelete mellett.

A specifikus terápia kerékpározásból, guggolásból, felfelé és lefelé lépcsőzésből, valamint térdnyújtásból állt össze. A nagyobb mozgáskezelésű csoport az egyes foglalkozások során 11 gyakorlatot végzett, mely 70–90 percen át tartott, míg a kisebb mozgásmennyiségű csoportba soroltak 5 gyakorlatot végeztek 20–30 percig.

A kutatók az eredményeket a térdspecifikus (Knee Injury and Osteoarthritis Outcome Score – KOOS) módszerrel mérték, mely értékeli a fájdalmakat, és az egyéb tüneteket, mint a sportban, a szabadidőben, a mindennapi életben való térdműködést, valamint a térddel kapcsolatos életminőséget. A kisebb intenzitású, jól kivitelezhető mozgásterápiában résztvevők javulási aránya is 98 százalékos volt.

térdízület megbetegedés

 

„A betegek állapota mindkét csoportban jelentősen javult az idő előrehaladtával, de a nagyobb mennyiségű edzés eredményei a legtöbb összehasonlításban nem mutatkoztak jobbnak, mint a kevesebbé” – összegezte eredményeit szerzőtársaival Torstensen.

(Forrás: A-Lab Pharma)

Itt olvashat egy gyógymedencés tippről, amit a térdízületi betegségben szenvedőknek érdemes megfogadniuk.