• Magyarországon több, különleges klímájú barlang is található.

  • Légzőszervi betegségek esetén szokták alkalmazni a barlangterápiát.

Ahogy a gyógyfürdőkben a víznek, úgy a gyógybarlangokban a levegőnek, a klímának van gyógyhatása. Érdekes azonban az is, hogy miként derült ki a barlangi klíma kedvező hatása.

Állítólag ezt elsőként a lengyelországi Wieliczka sóbányáinál igazolták még az 1800-as évek első felében. A felfedezés pedig onnan eredt, hogy a sóbányában dolgozó munkásokat látványosan elkerülték a “bányászbetegségnek” számító tüdőproblémák. Ennek kapcsán kezdték vizsgálni a barlangi klíma hatását a különféle légzőszervi problémákra.

Furcsán hangzik, de a második világháború is sokat lendített a barlangterápia szekerén. A németországi Klutert-barlangban óvóhelyet alakítottak ki és nagy meglepetésre az ide menekített asztmások és tüdőbetegek állapota javult a földalatti tartózkodás idején.

Egyébként ezzel egybevágó tapasztalatokról számoltak be a tapolcai barlangban tartózkodók, ezt a barlangot ugyanis a világháború alatt szintén óvóhelyként használták.

Barlangterápia TapolcaAz úgynevezett hűvös barlangoknak kedvező hatása lehet az asztma, a hörghurut, a szénanátha és az orrmelléküreg-gyulladás esetén is. Ez a jótékony tulajdonság több okból fakad.

Ezekben a barlangokban általában 10-14 Celsius-fokos, iondús, szennyezőanyagoktól, vírusoktól, baktériumoktól, portól, pollentől mentes levegő található. Szintén kedvező a légutak nyálkahártyái számára, hogy a hűvös klíma nagyon magas – közel 100 százalékos – relatív páratartalommal párosul. Ugyancsak lényeges, hogy a barlangokban a felszíninél jóval magasabb a levegő szén-dioxid tartalma, ami növeli a légzés intenzitását és mélységét. Mindezek együtt fejtik ki a kedvező hatásukat.

A barlangi gyógykúrák általában több hétig tartanak és napi 3-5 órás barlangi tartózkodást foglalnak magukban. Különösen a légzőszervi betegséggel küszködő gyerekeknél lehet látványos hatása a barlangterápiának. (Az erdélyi parajdi sóbányában kis játszótér is van a gyerekeknek).

Parajdi sóbányaMagyarországon számos – állítólag legalább húsz – barlang alkalmas lenne barlangterápiák tartásához. Jelenleg ebből öt gyógybarlang működik. Kettő Borsod megyében, egy-egy pedig Budapesten, Baranyában és Veszprém megyében. Név szerint a jósvafői Béke-barlang, a lillafüredi Szent István-barlang, a budapesti Szemlő-hegyi barlang, az Abaligeti-barlang és a tapolcai gyógybarlang tartozik ezek közé.