• Izomlazító, stresszoldó hatása van a gőzfürdőzésnek, de sokan esküsznek arra, hogy ettől lesz szép a bőrük.

  • Egyes légzőszervi problémák esetén is hatásos lehet.

  • Ugyanakkor nem árt a gőzfürdővel vigyázni, mert megterheli a szervezetet.

A gőzfürdőzés lényege a hőhatás és a magas páratartalom együttes megléte. Ennek egy nagyon kezdetleges változatát a maláj őslakosok alkalmazták. A párás levegő náluk adott volt, a hőhatást pedig úgy állították elő, hogy két fa közé kifeszített hálóba fektették a kezelendő személyt, majd alatta tüzet gyújtottak, a láng nem érte, de a füst és a meleg igen. A „kezelés” addig tartott, amíg a hálóban fekvő ember ki nem izzadt.

A kissé morbid füstöléses megoldás humánusabb változatai keleti – török és orosz – közvetítéssel jutottak el Európába. Ennek során zárt térben a felhevített kövekre locsolnak vizet, így érik el a meleget és a páradús levegőt.

A gőzfürdőzést a szaunázástól az különbözteti meg, hogy az előbbi kevésbé meleg, – jellemzően 40-50 Celsius-fokos a hőmérséklet – viszont a levegő nem száraz, hanem kifejezetten párás, általában 90 százalék fölötti a páratartalom. A rendszeres gőzfürdőzés az egészséges embereknél előnyösen hat az ellenálló képességre, javítja a kondíciót. Lazítja az izmokat, csökkenti a vérnyomást és sokan számolnak be a stresszoldó hatásáról.

A lelkes gőzfürdőzők szerint szebbé teszi a bőrüket, különösen azoknak, akik pattanásosak, de sokan a légzőszervi panaszaikat is előszeretettel így kezelik. Állítólag asztma és hörghurut esetén is igen hatékony.

Gőzfürdőzés előtt le kell zuhanyozni, majd utána is, eleinte langyos vízzel, majd fokozatosan hidegebbel. A gőzfürdőben való tartózkodást még egészséges embereknek sem javasolják negyedóránál tovább.

gőzkamraFontos tudni, hogy a gőzfürdőzés kifejezetten megterheli a szervezetet. Nem csoda, hiszen durvább odabent a klíma, mint itthon a legmelegebb kánikulában. Ezért különösen szív- és érrendszeri betegségeknél, magas vérnyomásnál nem ajánlják, de lázas állapotokban, gyulladásos betegségeknél is tiltólistán van a gőzfürdő. Ahogy írtuk, az egészséges szervezetet is kimeríti, ezért a gőzfürdőzés után mindenképpen ajánlott egy fél órát pihenni.

Közkeletű tévhit, hogy a gőzfürdőzés – és a szaunázás – fogyaszt. Ugyanakkor a mérleg ilyenkor csak az izzadás okozta vízvesztés miatt mutat kevesebbet, ami viszont rövid időn belül kiegyenlítődik.