• Valóban van Balatonmeggyesen gyógyvíz?

  • Hol található egyáltalán ez a Doktor Balaton című sorozatban sokat emlegetett Balatonmeggyes?

Nagyon remek dolog lenne, ha a Balaton-felvidéki Balatonmeggyesen valóban gyógyvíz törne fel. A baj pusztán az, hogy Balatonmeggyes nevű település sem a tó közvetlen partján, sem távolabb nem található.

Balatonmeggyes ugyanis egy fiktív település neve, ami a TV2 megrendelésére készített Doktor Balaton című sorozatában tűnik fel. A történetben fontos szerep jut a „folyékony aranynak”, a településen feltörő gyógyvíznek. Amúgy maga ez a helyzet sok településnek ismerős lehet, – nagyon is életszerű – hiszen számos helyen megélték azt, hogy gyógyvizet találtak a településükön. Azonban a vízben rejlő lehetőségek kiaknázása az életben sem mindig egyszerű…

Amennyiben érdeklik a gyógyvizek, gyógyfürdők, termálfürdők, akkor ide kattintva számos érdekességet olvashat. Azért még pár érdekességet is elárulunk a valódi forgatási helyszínről, ehhez kicsit görgessen lejjebb…

BalatonmeggyesAz igazi Balatonmeggyes település

A fentiektől függetlenül felmerülhet a nézőkben, hogy mégis „hol van Balatonmeggyes?”, mármint a valódi település,ahol a sorozat felvételei készültek. Ugyanakkor valójában csak a vágóképek egy része készült a Balatonnál, illetve némelyik, vízparton játszódó jelent.

A Doktor Balaton sorozatban feltűnő „balatonmeggyesi” külső felvételeket a Szentendrei Skanzenben forgatták. Itt található a templom, dr. Sipeki László háziorvos háza, dr. Balla-Tóth András szolgálati lakása, az orvosi rendelő, a „Hajós” háza, a polgármesternő lakása, a polgármesteri hivatal, Lajos pálinkafőzdéje és a vegyesbolt is.

Ami nagyon érdekes, hogy a belső felvételek döntő többsége nem itt a skanzenben, hanem egy budapesti stúdióban, épített díszletben készült. Azaz az orvosi rendelő, vagy éppen a polgármester irodájának belső tere valójában egy stúdióbelső. Ezek amúgy olyan jól sikerültek, hogy a nézők többsége valószínűleg nem is szúrja ki, hogy díszletről van szó.

A filmbeli Balatonmeggyes település látképe:

Balatonmeggyes település

Meggyes települések az országban és a régióban

Egy apró érdekesség a Doktor Balaton sorozaton kívüli világból, hogy a „Meggyes” szó kifejezetten gyakran felbukkan a magyarországi településnevekben. Ez általában arra utalt, hogy az adott helyen egy időben meggyet termesztettek, vagy éppen termesztenek. Magyarországon négy meggyes elő- vagy utótagú település létezik, de találni egy-egy meggyest Ausztria, Románia, Szerbia és Szlovákia magyarlakta területein is.

Sárvár közelében található Meggyeskovácsi, Mátészalkától nem messze van Nyírmeggyes, Tabtól nyugatra található Somogymeggyes, Sümeg közelében van az apró Zalameggyes, ami a neve ellenére Veszprém megye területén fekszik. Ausztriában van Fertőmeggyes, osztrák nevén Mörbisch am See. Erdélyi község Aranyosmeggyes. Szerbiában van egy kis falu, amit szimplán Meggyesnek hívnak, Szlovákiában pedig a Tapolymeggyes nevet viseli egy település.