• Hatalmas a gyógyvizes választék a Dél-Alföldön.

  • Kimondottan széles a gyógyhatása annak a termálvíznek, ami a régióban elsőként kapott gyógyvíz minősítést.

Az 1,2 millió lakosú Dél-Alföld régió három vármegyéjében (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád) összesen 56 darab olyan termálkút található, ami minősített gyógyvizet ad. Ezeknek a döntő többségét hasznosítják is, magyarán elérhetők egy-egy fürdőben. A régión belül egyébként Bács-Kiskun a gyógyvizes nagyhatalom, hiszen 23 gyógyvízzel rendelkeznek. Békésben 16 darab, Csongrád-Csanádban 17 darab gyógyvizet tartanak nyilván.

Bőséges tehát a dél-alföldi gyógyvizes választék. De melyik ezek közül a legrégebbi gyógyvíz? Itt fontos megemlíteni, ez nem feltétlenül azonos a legrégebb óta használt termálvízzel, hiszen abban jelentős különbségek lehetnek, hogy egy-egy fürdő vize kapcsán mikor kezdeményezték a gyógyhatás hivatalos igazolását.

A három dél-alföldi megye közül a legrégebben, 1960-ban a gyomaendrődi Liget Gyógyfürdő termálvize kapta meg a gyógyvíz minősítést.

A Gyomaendrődön feltörő alkáli-hidrogénkarbonátos termálvíz jelentős mennyiségű fluoridot tartalmaz, egyéb összetevői közé tartozik a kálium, nátrium ammónium, kalcium, vas, klorid, bromid, jodid, fluorid, szulfát, hidrogén-karbonát, metabórsav és metakovasav. (Utóbbi kedvező hatásáról itt olvashat).

A gyomaendrődi gyógyvízben való fürdőkúrák igen jó hatásúak idült reumatikus problémák, köszvényes bántalmak, idegzsába, isiász esetén, de petefészek-gyulladás és idült gyulladások, törések utókezelése során is ajánlható. A vizük ivókúrára is alkalmas, különösen idült nyálkahártyahurut, bélhurut, epehólyaghurut, vesemedence gyulladás, emésztési zavarok, gyomorégés, gyomorfekély esetén. Gyomorsavhiánynál vagy kevés gyomorsavnál viszont a gyógyvizes ivókúra nem javasolt.

Gyomaendrőd Liget fürdő gyógymedence

Egyébként Békésben a második legrégebbi gyógyvíz minősítés Gyuláé, ott 1968-ban kapták meg ezt a címet. Bács-Kiskunban 1987-es minősítések a legrégebbiek, ezt abban az évben három településen is megszerezték: Kecskeméten (uszoda-kút), Kiskunmajsán és Tiszakécskén (István-kút). Csongrád-Csanádban pedig a szegedi Anna-kút vize kapta meg a megyében legelőször – 1967-ben – ezt a minősítést.

Gyógyvizes medence a gyomaendrődi Liget Fürdőben

Itt a legkedveltebb fürdőgyógyászati kezelésről olvashat, valamint arról, hogy miért veszik sokan igénybe.