• A gyógyfürdőbe járó idősebbeknek, krónikus betegeknek érdemes pár tanácsot megfogadniuk.

  • Ezek is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a fürdőkúra kedvező hatásai jobban érvényesüljenek.

A gyógyvizes fürdőzés sok esetben segíthet olyan egészségügyi problémák enyhítésében, amelyek az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válnak. Például a mozgásszervi és reumatológiai betegségekre kifejezetten pozitív hatással lehetnek. Ugyanakkor az idősebbeknek óvatosabbnak kell lenniük, mert náluk gyakoribbak lehetnek az ellenjavallatok, elég csak a komolyabb szív- és érrendszeri betegségekre gondolni.

Általánosságban is igaz, hogy az idősebb korosztálynak körültekintőbben kell lennie a gyógyfürdőkben, hiszen a vízben való tartózkodás és a hőhatás megterhelést jelenthet a szervezet számára. Két kevésbé közismert szabály is van, amelyekre érdemes figyelmet fordítaniuk.

Az egyik szabály: ne merüljünk nyakig! A vízben jelentős nyomás nehezedik a mellkasra, ezért az idősebbek számára ajánlott, hogy a gyógyvízben ülve a víz csak a mellkasukig érjen. Ez különösen fontos a légzőszervi, vagy szív- és érrendszeri problémákkal küzdők esetében. Ha valaki úgy érzi, hogy nincs ilyen panasza és alapvetően fitt, akkor is javasolt, hogy legalább ne egyből a nyakig merüléssel kezdje a fürdőzést, hanem ügyeljen a fokozatosságra.

Hatvan medence fürdőzők

A másik szabály a zuhanyzásra vonatkozik, de nem csupán a higiéniai szempontból. A medencefürdő előtti zuhanyzás ugyanis segít felkészíteni a fürdőzésre, így az kisebb „stresszt” jelent a szervezet számára.

A legideálisabb, ha a gyógyvizes medence hőmérséklete 34-35 Celsius-fok körüli, mivel ez a hőfok kevésbé terheli meg a szervezetet. Amikor a medence vize ennél hidegebb vagy melegebb, akkor pedig az a legjobb, ha a testhőmérséklet és a medence hőfoka közötti a zuhany hőmérséklete. Így a vízbe merüléskor jelentkező fiziológiai változások – még ha nem is mindig érzékeljük őket – enyhébbek lesznek.

A fürdőzés végén szintén ajánlott a zuhanyzás, hasonló okokból, mint a medencébe lépés előtt. Ezen kívül, a fürdő után legalább 20 perc pihenés javasolt, hogy a légzés, a szívverés és a bőr hőmérséklete visszaálljon a normális szintre.

Itt a legmagasabb ásványianyag-tartalmú hazai gyógyvízről olvashat.