• Egy komplex fürdőkúra hogyan befolyásolja a hangulatot, az alvásminőséget és az általános közérzetet idősebb korban?

  • Erre keresték a választ egy termálfürdős kutatásban.

Számos orvosi kutatás létezik arra vonatkozóan, hogy egyes betegségek esetén milyen hatást gyakorolnak a fürdőkúrák. A spanyolországi Jaéni Egyetem kutatói azonban azt vizsgálták, hogy idősebb korban hogyan hatnak a balneoterápiás kezelések a hangulatra és a szubjektív életminőségre.

Spanyolországban létezik egy államilag támogatott program, amely révén a nyugdíjasok alkalmanként részt vehetnek fürdőkúrákon. Ebből a programból az egyetem kutatói 52 résztvevőt választottak ki. A feltétel az volt, hogy 65 év felettiek legyenek, és ne legyen súlyos betegségük, csak az életkorral járó kisebb egészségi problémáik.

A kutatásban 23 férfi és 29 nő vett részt, a férfiak átlagéletkora 69, a nőké 70 év volt. A kezelések előtt és után kérdőíveket kellett kitölteniük, amelyekben az esetleges fájdalmak mértékét, a hangulatukat, az alvásminőségüket és a depresszió tüneteit vizsgálták.

A kezelések a Balneario San Andrés fürdőben zajlottak, ahol közepes ásványianyag-tartalmú, kénben, nátriumban és magnéziumban gazdag termálvíz található. A résztvevők napi programja nagyon kellemes volt: reggel és délután is különböző kezelésekben részesültek, mint például ülőfürdő (36-38 Celsius-fokos vízben), pezsgőfürdő, hidromasszázs, iszapkezelés, gőzfürdő, inhalációs kezelés porlasztott termálvízzel, vízi aerobik és masszázs. Egy-egy kezelés általában 15-20 percig tartott.

A 12 napos kúra megszakítás nélkül zajlott, hétvégi szünet nélkül. Az eredmények alapján minden vizsgált területen – a fájdalom csökkenésében, a hangulat javulásában, az alvásminőségben és a depresszió tüneteiben – egyértelmű pozitív változásokat tapasztaltak.

Érdekes nemi különbségek is megfigyelhetők voltak. A fájdalomcsökkenés férfiaknál sokkal jelentősebb volt, míg a depresszió és fáradtság enyhülése a nőknél mutatott nagyobb mértékű javulást. A kutatók különösen örültek annak, hogy az alvásminőség javulása egyértelműen kimutatható volt. Ez azért jó hír, mert az alváshiány károsan hat a mentális egészségre.

gyógyvizes medence a Rónaszéki Fürdőben Kiskőrösön

Bár a kutatás nem adott választ arra, hogy pontosan miért ilyen hatékonyak a fürdőkúrák, valószínűsíthetően a víz hőmérsékletének, felhajtóerejének, valamint a meleg víz véráramlásra és fájdalomcsillapításra gyakorolt hatásának köszönhető. Mivel többféle kezelés egyidejűleg zajlott, nem derült ki, hogy melyik terápia volt a leghatásosabb. Érdekes eredmény volt továbbá, hogy nemi különbségek is adódtak, amelynek feltárása további kutatásokat is érdemelne.

Illusztráció: a kitűnő gyógyvízzel rendelkező kiskőrösi Rónaszéki Fürdő

Több termálfürdőben is csökkentették a jegyárakat. Itt olvashat erről.