• A magas kéntartalmú gyógyvizek számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek közül több már a víz párájának belélegzésekor is érvényesül.

  • Szerencsére idehaza viszonylag gyakori ez a gyógyvízfajta.

A kénes vizű fürdőket könnyen felismerni, mivel a jellegzetes kénszag már a fürdő környékén is jól érezhető. Magyarországon viszonylag gyakoriak a kénes termál- és gyógyvizek, ráadásul egyes hazai termálvizek kiemelkedően magas kéntartalommal bírnak.

Amikor valaki ilyen vízben fürdik, akkor a vízben található hatóanyagok egy része a bőrön keresztül szívódik fel a szervezetbe, míg más összetevők a víz gőzeinek belélegzésekor, a légzőszervek nyálkahártyáján át hasznosulnak. Egy 2021-ben készült lengyel kutatás szerint már az is kedvezően befolyásolhat bizonyos légzőszervi problémákat, ha valaki a gyógymedencék közelében tartózkodik.

Közismert, hogy a magas sótartalmú vizek – például a bükkszéki fürdő gyógyvize – jótékony hatással vannak a légzőrendszerre, és sokan a tengerpartokon is enyhülést tapasztalnak légzőszervi panaszaik esetén. Hasonlóan kedvező hatást fejtenek ki a kénes vizek is. A kénes vízben való fürdés serkenti a légzést, ami segíthet a szellemi és fizikai fáradtság leküzdésében. A víz gőze szintén jótékony hatással van bizonyos légzőszervi betegségekre, ami a kén erős gyulladáscsökkentő tulajdonságával is összefügghet.

Ezen túlmenően a kénes vizek a keringési rendszerre is pozitív hatást gyakorolnak. Dr. Bender Tamás „Gyógyfürdőzés” című könyvében megemlíti, hogy a kén a bőrön és a légutakon keresztül jut be a szervezetbe, ahol értágító hatását fejti ki, különösen a szívkoszorúereken, így javítva a szív vérellátását.

kénes gyógymedence a mezőkövesdi Zsóry Gyógyfürdőben

Magyarországon több helyen található kénes gyógyvíz, például Bogácson, Harkányban, Hévízen, Kehidakustányban, Mezőkövesden és Zalakaroson is.

Illusztráció: a mezőkövesdi Zsóry Gyógyfürdő

Magyarország legnagyobb területű megyéje igazi gyógyvizes nagyhatalom. Itt olvashat erről bővebben.