• Rendkívül kellemetlen betegség a teniszkönyök, ami a neve ellenére messze nem csak sportolókat érinthet.

  • Milyen tünetek jelezhetik a betegséget, milyen kezelések jöhetnek szóba, melyik gyógyvíz lehet hatásos? Összefoglaltuk a tudnivalókat.

A teniszkönyök nem kizárólag sportolóknál fordul elő. Ez egy fokozott fizikai igénybevételből eredő íngyulladás, illetve lassan kialakuló csonthártyagyulladás, amely az izmok tapadási helyén jön létre. A nevét azért kapta, mert a teniszezők körében gyakran előfordul az ismételt mozdulatok okozta mikrotraumák miatt.

A teniszkönyök lényegében az alkar feszítő izmainak túlzott igénybevételéből fakad. A fájdalom a könyök külső részén jelentkezik, ellentétben a golfkönyökkel, ahol az alkari hajlítóizmok területén tapasztalható irritáció és gyulladás.

A probléma fő okát a túlterhelés és a gyakran ismételt mozdulatok jelentik. Ilyenkor az izmok feszessége miatt az idegek nyomás alá kerülhetnek, ami a karba és az ujjakba is sugárzó fájdalmat és zsibbadást okozhat. Teniszkönyök esetén a fájdalom különösen erős lehet, ha hátrafeszítjük a kezet és az ujjakat, vagy csavaró mozdulatokat végzünk. A gyulladás és az izomfeszesség az idegeket is érinti, ami a kéz szorítóerejét is gyengítheti. A fájdalom sok esetben kisugárzik a vállba vagy az ujjakba, így olykor nehéz felismerni a betegséget.

A teniszkönyök nem feltétlenül igényel műtétet. Fontos elkerülni a fájdalmat kiváltó mozdulatokat, és az alkart nyugalomba helyezni, esetleg sínezni az első időszakban. Később lassú, nyújtó gyakorlatokkal segíthetjük a gyógyulást.

A zsibbadás és fájdalom enyhítésére hatékony lehet a gyógytorna és fizioterápia, valamint az ultrahangkezelések, amelyek csökkentik a gyulladást. A tehermentesítés szintén fontos, és ebben a kinesio tape is segíthet, amelyet az izmokra helyezve csökkenthetjük a fájdalmat.

Zalakaros gyógykert gyógymedence

A magyarországi gyógyvizek közül a zalakarosi javallatai között megtalálható a teniszkönyök is. Mint a gyógyfürdőtől megtudtuk, a teniszkönyökkel hozzájuk fordulóknak a gyógyvizes fürdőzés mellett gyógytornát, manuálterápiát, iontoforézist és lökéshullám terápiát is javasolnak. Ezek a kezelések elérhetők a Zalakarosi Fürdő gyógyászati részlegén is.

Illusztráció: gyógyvizes medence Zalakaroson