• Bőven van gyógyvíz az ország közepén, a hatalmas területen fekvő Bács-Kiskunban összesen 23 gyógyvizes termálkút található.

  • A többségüket hasznosítják és nemrég jelentős fürdőfejlesztéseket is bejelentettek.

8444 négyzetkilométer Bács-Kiskun területe, ezzel hazánk legnagyobb vármegyéjének számít. Akkora, mint Csongrád-Csanád és Győr-Moson-Sopron együtt. Már csak az – alföldi – elhelyezkedéséből is sejthető, hogy gazdag gyógyvizekben, s ez valóban így van.

Bács-Kiskun 12 településén található gyógyvíz és összesen 23 darab olyan termálkútjuk van, amely gyógyhatású vizet ad. Ez azt jelenti, hogy Jász-Nagykun-Szolnokkal, Hajdú-Biharral és Budapesttel együtt az ország gyógyvizekkel legjobban ellátott területei közé tartozik.

Bács-Kiskunban a legrégebbi gyógyvízminősítéssel három település termálkútja rendelkezik, ugyanis 1987-ben kapta meg ezt a címet a Kecskeméten, Kiskunmajsán és Tiszakécskén feltörő termálvíz is. Sajnos nincs kihasználva az összes gyógyvizes kút, elég csak Kecelre, vagy éppen Nagybaracskára gondolni.

Bács-Kiskunon belül Tiszakécske van a legjobban eleresztve gyógyvizekkel, a városban négy darab gyógyvizes kutat tartanak nyilván (ezek vizét két fürdőben hasznosítják). Három-három gyógyvize van Kecskemétnek és Kiskőrösnek, valamint egyaránt kettő található Kiskunhalason, Kiskunmajsán és Nagybaracskán is.

Gyógyvizes kutak száma településenként:

Dávod – 2 db
Kalocsa – 1 db
Kecel – 1 db
Kecskemét – 3 db
Kiskőrös – 3 db
Kiskunfélegyháza – 1 db
Kiskunhalas – 2 db
Kiskunmajsa – 2 db
Kunszentmiklós – 1 db
Lakitelek – 1 db
Nagybaracska – 2 db
Tiszakécske – 4 db

gyógymedence a tiszakécskei Barack fürdőben

Tudta, hogy jelentős fürdőfejlesztés várható Kalocsán és Kiskőrösön? Nemrég itt írtunk erről.

Illusztráció: a tiszakécskei Barack Gyógy- és Élményfürdő