• Kimondottan szép helyen fekszik ez a gyógyvizes fürdő, nem túl messze a Balatontól.

  • Aki gyógyulásra, pihenésre, kikapcsolódásra vágyik, annak mindenképpen érdemes egy próbát tennie ezzel a gyógyfürdővel.

Kehidakustány Zala vármegyében, Keszthelytől mindössze 20, Hévíztől pedig 15 kilométerre található. A település nyugodt, természetközeli környezetben fekszik, közel a Balatonhoz és a megyeszékhelyhez, Zalaegerszeghez is.

A község legfőbb vonzereje a Kehida Termál nevű gyógy- és élményfürdő. A mai fürdő elődje az 1980-as évek közepén jött létre, amikor egy artézi kút fúrásakor véletlenül termálvízre bukkantak. A jelenlegi formáját a 2000-es évek elején nyerte el. A fürdőbe befektető vállalkozók előrelátóak voltak, hiszen nemcsak önmagában a fürdő fejlesztésére összpontosítottak, hanem szálláshelyek kialakításába is invesztáltak, ami gyorsan vonzó üdülőhellyé tette a települést. Sok más helyen látni, hogy a termálfürdők mellett nincs elegendő vagy megfelelő minőségű szálláslehetőség, de Kehidakustányban ez nem probléma.

A kehidakustányi fürdő medencekínálatára még így, a főszezonon kívül sem lehet panasz. A fedett részlegben élménymedencékkel, gyógyvizes medencével, csúszdákkal és gyerekmedencével várják a fürdőzőket, míg a szabadtéren most is nyitva van a gyógyvizes ülőmedence, az élménymedence és a meleg vizes úszómedence.

élménymedencék a Kehida Termálban

A fürdőt sokan a víz jótékony hatása miatt keresik fel. A kehidai termálvíz hivatalosan 2002-ben nyerte el a gyógyvíz minősítést. A víz kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos összetételű, szulfidiont is tartalmaz, összességében hasonló a Hévízi-tó gyógyvizéhez, de radont nem tartalmaz. Elsősorban mozgásszervi problémák kezelésére, valamint nőgyógyászati, bőrgyógyászati és idegrendszeri betegségek enyhítésére ajánlott. A gyógyvíz különösen hasznos lehet balesetek, ortopédiai műtétek utáni rehabilitáció során, mivel segíti a törések és sérülések gyógyulását, valamint a porcok regenerálódását.

A fürdőt három zónára osztották: a zöld zóna az élmény- és strandfürdőt foglalja magában, a fehér zóna esetében ez kiegészül a gyógyfürdővel, míg a piros zóna a szaunavilágot is tartalmazza.

gyógyvizes medence a Kehida Termálban

Az árak alapvetően értékarányosak: most, szezonon kívül a zöld zónás napijegy például 4950 forint, nyugdíjasoknak 4150 forint, míg a kiemelt időszakban ez 5900 és 5000 forintra emelkedik. A fehér zóna esetében a teljes árú napijegy szezonon kívül 5600 forint, kiemelt időszakban pedig 6500 forint. A belépők között rövidebb időtartamú, 3 órás jegyek is elérhetők, valamint a záróra előtti kedvezményes jegyek is válthatók.

Érdemes megemlíteni, hogy itt a kiemelt időszakok – sok más termálfürdővel ellentétben – nem terjednek ki minden hétvégére. A legközelebbi kiemelt időszak egyébként majd az őszi tanítási szünet idején, október 23. és november 3. között lesz.

Összességében a Kehida Termál mind a gyógyulásra vágyóknak, mind az aktív kikapcsolódást keresőknek, fiataloknak és kisgyermekes családoknak is remek választás lehet.

Szabadtéri medence a Kehida Termálban

Itt arról a hazai gyógyvízről olvashat, amiben a legtöbben fürdenek.