• Meglepő módon csak négy településen található minősített gyógyvíz, viszont ezek nem hevernek parlagon, egy-egy fürdőben hasznosítják is.

  • A megye nem mindegyik termálfürdője rendelkezik gyógyvíz minősítésű termálvízzel.

Látatlanban kicsit többet tippeltünk volna, de Borsod-Abaúj-Zemplénben nincs túl sok minősített gyógyvíz, jelenleg négy településen összesen kilenc gyógyvizet tartanak nyilván. A környező vármegyék azért ezen a téren jobban el vannak eresztve, hiszen például Szabolcs-Szatmár-Beregben 20, Hajdú-Biharban 26, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében 27 darab gyógyvizes kút található.

Borsodban a legrégebbi gyógyvíz minősítéssel Mezőkövesd büszkélkedhet, 1968-ban kapták meg ezt a címet. A legújabb gyógyvizet pedig Sárospatakon, a Végardó fürdőben használják – 2019-ben igazolták hivatalosan is a víz gyógyhatását.

Borsod-Abaúj-Zemplénen belül a legtöbb gyógyvizes termálkút – négy darab – Mezőkövesden található, két-két gyógyvizes kútja van Bogácsnak és Tiszaújvárosnak, és egy Sárospataknak.

Talán azért gondolhatjuk gyógyvizekben gazdagabbnak ezt a vidéket, mert több neves fürdő is található itt, elég csak a kénes vizeikről ismert Bogácsi Gyógyfürdőre (lenti képen) és a Zsóry Gyógyfürdőre gondolni.

gyógymedence a bogácsi fürdőben

Felmerülhet kérdésként, hogy Miskolcot, Miskolctapolcát miért nem említettük? Nos, a megyeszékhelyen nincs minősített gyógyvíz. A közelmúltban történt tűzesetben károsodott Barlangfürdő nem is a vizének köszönheti a gyógyfürdő minősítését, hanem az Aquaterápia részlegen elérhető fürdőgyógyászati kezeléseknek.

Gyógyvizes kutak száma településenként:

Bogács: 2 db

Mezőkövesd: 4 db

Sárospatak: 1 db

Tiszaújváros: 2 db

Itt arról a hazai gyógyvízről olvashat, amit a legtöbben használnak.