• Az elmúlt néhány esztendőben is előfordultak termálfürdőket érintő tűzesetek, az egyik fürdő azóta sem üzemel 100 százalékosan.

  • Közel 40 éve Hévízen leégett a tó közepén lévő fürdőépület, utóbbi volt az eddigi legnagyobb károkkal járó fürdős tűzeset.

Szeptember 6-án tűz keletkezett a Miskolctapolca Barlangfürdő gyógyászati részlegében, ahonnan a lángok gyorsan átterjedtek a fürdőépület többi részére is. A károk szemmel láthatóan jelentősek, nehéz megtippelni, hogy mikor nyithatják újra a Barlangfürdőt.

Sajnos az elmúlt években is előfordultak termálfürdőket érintő tűzesetek. Az viszont szerencsére közös pontjuk, hogy személyi sérüléssel egyik sem járt.

A Tamási Termálfürdő 2011-ben átadott fürdőépülete 2021. november 1-jén gyulladt ki. Ez az eset különösen ijesztő volt abból a szempontból, hogy még vendégek is tartózkodtak a fürdőben, amikor a tetőnél felcsaptak a lángok. Eleinte nem terjedt gyorsan a tűz, így minden vendég és dolgozó időben el tudta hagyni az épületet. A termálfürdő tetejének burkolata és szigetelése 500 négyzetméteren égett, 40 tűzoltó vett részt az oltásban.

A rá következő év januárjában újranyitották a Tamási Termálfürdőt, de a tűzben károsodott részek nélkül, s ezek azóta sem használhatók. A kinti medencék, valamint a fedett részben a szaunavilág és a gyerekpancsoló ugyan üzemelnek, de medencetér még mindig nem. Állami támogatásból szeretnék megvalósítani a felújítást.

Tamási Termálfürdő tűzeset

2022. június 1-jén – már a záróra után – a Túrkeve Termálfürdőben csaptak fel a lángok. A szauna gyulladt ki és a tűz egy kisebb területen a tetőszerkezetre is átterjedt. Ijesztők voltak az első felvételek, de a fentiekhez képest jóval kisebb károk keletkeztek a termálfürdőben. Csupán egy napig tartottak zárva, majd a kültéri medencéket újranyitották, két hét múlva pedig a fedett részelget is birtokba vehették a vendégek – nyilván a szauna nélkül.

Túrkeve Termálfürdő tűzeset

Hévíz fekete napja

Egy jóval régebbi eset, de valószínűleg ez volt a legnagyobb kárral járó hazai fürdős tűzeset. 1986. március 3-án leégett a Hévízi-tó közepén található fürdőépület. Személyi sérülés itt sem történt, a tűz az éjjeli órákban keletkezett. A hivatalos verzió szerint a szaunában csaptak fel a lángok, méghozzá emberi mulasztás miatt, de később rövidzárlatról is lehetett olvasni. Illetve volt egy olyan feltételezés is, hogy egy akkori gyújtogatási sorozatba illett a hévízi tűz.

Az viszont biztos, hogy hatalmas károk keletkeztek, a nem túl régi fürdőépület gyakorlatilag megsemmisült. A rekonstrukció sem ment gyorsan, több mint három évig tartottak a munkák, csak 1989-ben adták át az újjáépített fürdőépületet.

Hévízi tűzeset 1986-ban