• 2024-ben eddig hárommal bővült a gyógyfürdők köre.

  • Ezen felül néhány gyógyfürdő minősítéssel rendelkező intézmény neve módosult.

A közelmúltban frissült a hazai gyógyfürdős nyilvántartás, de új gyógyfürdő minősítést a nyár folyamán nem adtak ki, pusztán néhány névmódosításra került sor. Ez azt jelenti, hogy az ország legújabb gyógyfürdőjének továbbra is a berettyóújfalui Bihar Termálliget számít, még májusban kapták meg ezt a címet. A fürdő felújított, kibővített fedett részlegét még tavaly nyáron adták át, gyakorlatilag ennek a megkoronázása volt a minősítés megszerzése.

Szintén tavasszal szerezte meg a gyógyfürdő címet a Bükkszéken található termálfürdő. Egyébként náluk érhető el Magyarországon a legmagasabb ásványianyag-tartalmú olyan gyógyvíz, amiben fürdeni is lehet.

A fentieken túl még a Kisteleken működő termálfürdő is idén kapta meg a gyógyfürdő minősítést. Ez a három új gyógyfürdő cím egyébként nem számít kevésnek, hiszen a korábbi esztendőkre visszatekintve általában évi egy-két új minősítést adott ki az illetékes kormányhivatal.

Mindezeken felül néhány adminisztratív változás történt a gyógyfürdős nyilvántartásban. Az egerszalóki fürdőkomplexum kapcsán a hivatalos név „Saliris Thermal & Spa” lett (egészen pontosan Salaris, de szerintünk ezt elírta a kormányhivatal).

az egerszalóki Saliris Resort fürdő

Harkányban a kórháznak is van gyógyfürdő címe. Ennek a hivatalos neve a „Baranya Megyei Gyógyfürdőkórház Harkány” helyett „Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ, Harkányi Termál Rehabilitációs Kórház” lett. Hévízen is az előbbi kettőhöz hasonló változás történt. A 2023-ban újranyitott Hunguest Helios is rendelkezik gyógyfürdő minősítéssel. A nyilvántartásban pedig a hivatalos nevük Hunguest Helios Fürdőházra módosult.

Termálstrand, ahol csak 1700 forint a fürdőbelépő? Az egyik alföldi termálfürdő vonzó utószezoni kedvezményt hirdetett, itt olvashat róluk.